僧人豪食五星級自助餐 勁擦長腳蟹

126 回覆
278 Like 5 Dislike
現代生活多姿多彩,出家人亦受不住引誘?昨日有網民發現一班身穿袈裟人士,在尖沙咀一間五星級酒店嘆索價近5百港元的自助午餐,枱面上的蟹腳、蟹蓋極為顯眼,難道真是酒肉穿腸過,佛祖心中留

昨日(10日)有網民在Facebook群組「佛門警訊 Buddhist Alert ( International )」上載數張相片,約10名僧人打扮人士,在尖沙咀一間五星級酒店吃自助餐。他們分別身穿橙色或紅色袈裟,部分人拿着剪刀,忙於「消滅」手中的長腳蟹。食物放滿桌面,與一般人想像中的清貧僧侶形象相差甚遠。發文者直言:「真的震驚!」

事件惹來熱議,有網民狠批他們有損出家人聲譽,認為佛門中人應該保持低調,更有網民質疑這班人是否真的僧人。惟亦有網民稱,南傳佛教信徒並無必須吃素的規定,因此並無問題。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20180510/bkn-20180510180700114-0510_00822_001.html
老納
南傳佛教信徒並無必須吃素的規定
似藏傳彿教喎
惟亦有網民稱,南傳佛教信徒並無必須吃素的規定,因此並無問題。

唔係食素唔代表可以食到咁撚豪既

依家任何野同支那有關都係呃人, 係d 廢中老先信
玩下cosplay姐
係漢人虛偽,漢傳要求唔扑野唔食肉,要求全部都係聖人

搞政治又係
可以偷偷地利益輸送幾千萬但唔可以講粗口

超渡緊佢地咋
南傳佛教唔駛食素, 因為佢地係化緣人地俾咩佢地就食咩, 唔拘泥話一定要人俾素佢食,至於食自助餐.....就睇下係咪因為有人請, 定自己錢喇。
心中有佛
我不入地獄 誰入地獄
藏傳佛教, 前日係街先撞到一個, 有185咁高, 高大威猛
化緣化到食 buffet 算唔算有人請?
邊到黎咁多錢食自助餐呢?
其實佢地點賺錢?
信佛教無乜問題, 但如果今時今日仲要信依D 和尚就真係ON9

有心出家做和尚都搵個荒山野嶺靜修啦, 點會咁入世

100個入面99個都係當打工咁打
黎做咩
仲見佢成日係度鴿女
點知佢地係南傳佛教
成日出街見到d和尚尼姑渣跑車嫁喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞