[義教回饋連登]免費結他講座(三)

732 回覆
30 Like 8 Dislike
聽左

首先呢首歌係1970年出,所以你要理解呢首歌點寫,應該用果個年代寫歌既方法去理解佢點寫,如果你用我地呢個年代既G Diatonic Harmony / C Diatonic Harmony 你會解讀唔到好多以前寫得好好既classics.

先比一個reference你,陳奕迅果隻《那些讓我死去活來的女孩》同Fat Old Sun出現個progression係一樣的。

G的Diatonic Harmony是 G Am Bm C D Em F#dim,但佢用G-D-F-C,因為70年代好多好出名既歌唔係用Diatonic Harmony諗出來的,比如說好多classic rock,《stairway to heaven》,《hotel california》都唔可以用一個diatonic harmony包哂,因為人地都唔係用呢套野寫歌

講番呢隻,F響呢個情況好多人會叫 bVII,當G係 I 時,F 其實係當一個 Vth chord咁用,原因係chord既走向必定係以 sub-dominant => dominant => tonic的方法前進,呢3組既分類方法係:

sub-dominant: ii, IV
dominant: V, vii
tonic: I ,iii ,vi

F響呢度,係完全不在呢7個之中,咁又點分佢係sub-dominant/dominant/tonic呢?答案係,F當係一個dominant成員,亦之是當係一個Vth chord咁用,所以你試下只彈F一小節,再彈G一小節,你發覺聽上去係有resolve左,亦即係完結感,而音樂上只有dominant group的chord去tonic的chord先會有sense of resolution,subdominant去tonic都可以有sense of resolution,但聽上去唔係最強

最複雜而最準確的解釋係:F係一個dominant group 的成員,所以如果你以D作為1咁去睇F chord內的音,你會睇到F major triad的音以D作為1咁睇時,分別係b3, 5, b7,而因為D響G Diatonic Harmony中,D係dominant 7th chord,所以F major triad響呢度其實係 #9, 5 ,b7(留意,叫b3定#9取決於當時你處理緊既chord既作用),所以F其實係D7#9,which is a kind of D7,所以響呢個progression黎講F係一個D7

所以,大部分你見到無啦啦I chord之前,有一個低一個全度既major,其實係一個Vth chord黎,用聲音效果上判斷,就用聽唔到聽sense of resolution,用樂理上解釋,就係altered dominant

如果想知eason果隻《那些讓我死去活來的女孩》點一樣你想知我再講

btw 我等人響度問呢d問題等左幾耐,終於有 等左成年,淨係得堆假電話
收工寫
先推推先 一陣找數
陳奕迅既《那些讓你死去活來的女孩》

係用D#做 I , intro係 D# - G# - C#,如果用 G# 做 I,就會睇成 V - I - IV,但隻歌如果你聽背後果d pentatonics句子,係響 D# major 之中,所以又係 I - IV - bVII ,同pink floyd一樣。

假設唔睇key係邊一個,你見到D# - G# - C#係響circle of Vth不斷逆時針咁行走緊, 即係D#係G#既Vth,G#又係C#既Vth,如此類推,咁成個progression最後係bVII的話,即係以Vth再為最後一個chord (V7b9),就可以令到成個progression聽上去有未完既感覺,等你可以繼續去下一次。而bVII呢種dominant group既彈法聲音比正常Vth特別,所以當好多人寫歌時寫到dominant果個位,都係揀一d除左本身Vth果隻顏色以外既另一d chord,bVII 比人感覺有d outside得黎,番去I又番到,function同你正常 V-I 一樣,但隻色就特別左

總之,bVII = V
交左FORM 但冇人覆
可能我將你同假電話搞錯左
我等等check check
可唔可以講下點樣幫一段melody 配chords
可唔可以講下點樣幫一段melody 配chords

有無例子
譬如你作咗tears in heaven chorus 個段出黎, (假設呢首歌係唔存在,係你既作品黎),
咁你想一路唱, 一路掃chords, 咁應該點配chords 呢?
先推推,一陣答你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞