黑心上司迫我個遞信朋友OT留低開會,點知我朋友當眾掟Mic,奪門而去

21 回覆
41 Like 3 Dislike
是咁的,我朋友已經遞咗信,有1個月通知期。昨日,臨收工前半個鐘,黑心上司叫唒全Office 30幾人入會議室開會,仲叫我朋友寫minutes會議紀錄。

半個鐘後,夠鐘收工,黑心上司仍然揸住支無線Mic,講個不停,無意放人。我朋友企起身,將份minutes推俾隔離位同事,諗住準時收工迎接週日。

點知,黑心上司揸Mic發火問我朋友點解企身欲去,仲鬧我朋友無恥。黑心上司仲質問我朋友辭咗職係咪大哂,問我朋友有咩面目面對全Office嘅人。

黑心上司見我朋友唔出聲,就猛咁叫人遞支Mic俾我朋友,叫我朋友當眾答問題。同事塞咗兩支Mic俾我朋友,我朋友左右手各揸1支。

點知,我朋友先跌左手Mic落地,然後再跌右手Mic,我朋友大喝﹕「Mic Drop……Mic Drop!」之後就奪門收工。

黑心上司就用Mic大鬧我朋友無禮貌,唔尊重,點點點。

我想請教大家,如合約清楚列明收工時間,公司係咩情況下,先有權唔准人準時收工?
決定於腦細
冇權,你唔怕比人炒就走得
你朋友黑人黎?
返工有啲忙,冇點追你篇故,你辭工朋友係咪姐係你篇故個同事朋友?
所以香港打工仔真係好慘 幾唔合理既要求 因為怕炒就要頂
唔係佢
唔係,但我朋友英文名O字頭
Mamba out
笑點在哪?

你要走唔通公司非法禁錮你咩
D合約時間個行, 有時寫埋視乎工作需要時間會變, 星期六又可能要番咁
究竟係屈機條款定無效?
報警
其實好多時合約都會講明工作時間然後又會話"required to work overtime due to your position"之類

僱傭條例入面其實冇講過相關既規限
比較有關係既野已經係最低工資了
所以基本上只要時薪過左最低工資
法例已經係冇呢方面既保障

咁當然
就算合約上有呢D條文都好
其實公司都冇權唔比你走
走唔走真係出於自己責任心作怪
公司只有權去解僱人 (當然僱員一樣有呢個權力)
既然都辭左職
理撚得佢咩

利申: 未辭都唔OT啦
多謝解答 thx!
既然職已辭、又無需要為左討好老闆而去 OT、這裡已不是他的理想、OT也沒功勞可言!都係一走了之、話之佢。聽佢唔到、睇佢唔到!
西工 就唔好理了
如果唔怕reference check 個人寫到你好差 就即管通知期入門盡時放工 唔好理咁多

而家都唔知d人返工係未奴性太大... 公司OT no pay都話冇所謂 都傻傻地 搞到西上司 西同事 西公司大把..
我份新工暫時冇咩人事問題。我都係幫朋友問吓勞工法例
你老細點解唔講dj drop the beat打四場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞