菲首富千金稱「港輕視菲國投資潛力」

28 回覆
1 Like 30 Dislike
菲首富千金稱日韓搶攻當地基建
「港輕視菲國投資潛力」

【菲律賓直擊】本地投資者多年來忌諱投資菲律賓,馬尼拉人質事件後更令人卻步,但總統杜特爾特上台後修補中菲關係,並推「大起特起基建政策」(Build Build Build),吸引外商投資。菲律賓首富女兒、綜合企業SMIC副主席Teresita Sy-Coson指,日、韓企業相繼投資當地基建,中國仍在觀察,香港則興趣不大,「有時政府未必善於同外商溝通,但你嚟睇睇、感受,呢度基建、零售,機遇處處」。

記者:周家誠

菲律賓首富女兒Coson,其父親施至成祖籍福建,為菲國著名華僑,從開鞋店出身,發展成涉足零售、房地產、銀行等的綜合企業王國,坐擁186億美元(約1,460億港元)身家,猶如菲律賓長和。

Coson在馬尼拉受訪時提到,當地公路、機場、電訊等需要資金,菲國政府相當鼓勵中資參與,目前中資企業仍在觀察階段,參與度不高,日、韓已早着先機。

被問到港人的投資機遇時,Coson指香港金融及房地產公司眾多,但港商普遍漠視菲律賓潛力,「其實只係1.5小時機程,好近,但港商冇諗起過我哋」,故此當地對港商來華未有特別大期望。

港商覺得菲律賓官僚、腐敗,Coson承認當地名聲有時不佳,其他國家似乎有更多機會,「呢個印象好影響我哋,其實呢度貪污唔嚴重,只係每個國家辦事方式唔同,唔同國家都會面對呢個困難,只要港商搵到本地拍檔,就容易辦事」,Coson稱SMIC旗下BDO銀行座落中環,歡迎港商敲門尋機會。

■SMIC集團涉足不同業務包括零售;圖為旗下商場MOA。

屈臣氏打入市場

至於實際有利港人商機,她認為餐飲業最容易,「菲律賓超過一億人,中產階級崛起,香港食物最容易吸引到本地人,例如添好運已經落戶」,她又引述過去20年集團零售銷售額穩健每年升5%;而菲律賓經濟特區稅率低,適合廠商在當地建廠分散供應風險。至於SMIC會否來港投資,Coson認為已經太遲,因為租金已升至非常高水平。

事實上,本港首富李嘉誠旗下屈臣氏早於2002年與SMIC合作,打入當地日用品零售市場,Coson形容是雙方難得合作;李澤楷旗下富衛亦於2014年罕有獲當地政府發牌打入當地市場,證明李氏父子與菲律賓關係匪淺。

本港尚有家族希望在當地移除外商壁壘之際早着先機。新世界(017)鄭氏家族私人投資旗艦周大福企業與當地建明集團合資建設新馬尼拉灣,背後實為公私營合作計劃(PPP),當地政府持有45%股權,目前正預備填海。

負責統籌的港資則樓何設計副董事總經理何力治指,項目需時15年完成,首階段建酒店、商場等項目,其次是住宅項目及文娛場館等,亞投行或有機會參與融資,最終希望建成智慧城市,例如加入智能電網、智能交通。

去幫菲律賓炒樓?
搵到錢都唔知有無命享

你搞掂個安全先講啦
大陸都識保外國人當自己人係草
俾著當年旅巴單嘢
大陸一早搵sniper啪咗條懵撚
你而家叫人入去 不了
攪掂d isis先啦
sbt
回教國家。。。不了
菲律賓好似係天主教國家
黑肉,不了
On撚9 咁多地方投資點解要投資響個弱智國家到
當年個on9總統處理人質單野已經知成個弱智國家既質素係點
明知你又貪污又弱智我仲投資響你到呀
響泰國/台灣買樓唔好
泰國都叫做係港人熱門渡假勝地
台灣可以溝台妹,而且文化相近
你菲律賓除左輸出賓妹之外對世界仲有咩貢獻?
究竟有d乜值得d人去你個垃圾國家? 享受點樣24小時都有可能比d黑警屈你藏毒再啪左你呀?定去學點樣明目張膽咁貪污呀
On9國家既首富個女做人都特別on9
係得你個垃圾國家先垃圾到要乞人去你到投資

自己摺埋一邊收皮啦垃圾菲律賓狗
佢排華WOR....仲WELCOME?
投資送子彈?
上面成班人指指點點話李+x唔識投資
南部有 is
上面啲巴打你估段嘢同你講㗎咩,人哋首富叫人投資係去做生意,你公司無返3幾十億都唔會洗幾億去啦。你估人哋貪你3幾十萬咩
好似港菲兩個經濟體gdp總量相若,不過菲比港人多地大
nation of servants
廢話,未開發既地區梗係機會處處啦,咁講非洲好多國家都係。
問題你個國家治安,貪污,問題多多,點會有人投資。
識玩果D冒險家根本唔駛人提,都跑左去投機

要人提既,去到實比人玩死
努力種芒果同香蕉啦
投資潛力
wahaaaaaaaaaaaa
見到千金 以為係靚女
投資馬拉都唔投垃圾菲狗國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞