世界杯主題曲被彈 作曲人譚詠麟:佢哋識唔識音樂?

342 回覆
18 Like 638 Dislike
【明報專訊】譚詠麟(阿倫)昨日出席廣東歌創作工作坊活動,跟一眾業餘曲詞創作人進行小組討論和交流,阿倫會在當中揀選合適作品,收錄在下一張個人專輯。阿倫說:「很大壓力,花了5日聽30首作品,因為今次很多作品水準好,我忍痛只能篩走3首,但一隻碟得10首歌,我也不知怎算。」

提到他為世界盃創作主題曲《我們的夢》,卻被網友彈曲風過時,十足1980年代的舊風格,阿倫反駁:「怎會舊?他們到底識不識音樂?今次俄羅斯主辦國是東歐國家,我們花了4日聽過百首東歐民族風的歌,轉化為流行曲,更加入了饒舌,有饒舌已經不會舊。」阿倫指聽過很多世界盃的歌,民族風的歌曲實屬不多,氣氛相當配合嘉年華感覺:「網上批評一定有,我見口碑都很好,但識音樂和不識音樂是兩回事。」

https://youtu.be/cDgDvnzmhqM

個音樂做乜撚
好有tvb古裝喜劇d音樂feel
嘿呀嘿呀嘿
成個MV好似套膠劇
老屎忽
刺奶 刺奶 刺奶 刺奶
上左神枱就以為自己係權威?
大佬呀 唔好咁癲喇
leung到仆街
唔講旋律,你連唱腔都用返7,80年代個隻點頂
難得個陣容幾新鮮
俾首曲浪費晒
有陣柒味 娘唔娘就見人見智
認真
首歌真係唔好聽
唱得幾好都冇用
譚伯同哥哥真係唔同境界

譚伯生存到依家淨係識寫埋啲80年代風既曲

而哥哥寫落既有心人 到依家仲啱聽[bomb]
佢年年25歲?咁寫死無對證襯啲
算啦 反正呢d歌都唔會再唱 是但搵隻柒既melody交功課咪算
叫返送禮勤翻唱自己首我著十號好過啦
成首歌得rap果段正常少少
有rap就唔老套
十足十夏雨套垃圾劇話有潮語就岩後生仔睇
宇宙漿都叫得到黎和唱
呢個阿伯咁勁
監製:譚詠麟
BONEY M 首 Rasputin
其實曲都唔係主要問題,佢編得太過民族風,唔夠現代流行感覺,加埋啲過時既歌詞,真係好難頂

對比之下同性質《北京歡迎你》真係嬴你九條街,起碼曲編大路穩陣,唔亂鳩搞先,強國都知自己一個唔小心就好易搞到件事柒柒下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞