召集所有鍾意K-ON! 輕音少女嘅面孔#21 小律部長是我們的紅太陽

1001 回覆
27 Like 5 Dislike
賣毒品俾道友算唔算?
見佢吸得開心我又有錢賺
我覺得只要唔係導d唔食嘅人升仙 賣俾想食嘅人冇乜問題
不過佢食到od死咗又係另一個問題
k-on post原來有咁多高人
何謂善…我都唔知
如果望見人有需要,而自已又擁有多餘嘅話,點解唔不妨考慮吓幫人?
但係我比較支持授漁不授魚

我認為咁做係滿足緊自已嘅心理
每日睇新聞都望見兒童受到各種嘅傷害,我自己又可以為佢地做得到d咩?問題係我咩都做唔到,所以幫吓身邊嘅人又有咩害?

正如熱情傳說X其中一集講過
届かない理想より目の前の正義
agger 有d時候你幫到人手 又可以滿足到自己心理 其實冇咩壞
話時話 乜都做唔到嗰種無奈真係好辛苦

之前有諗過將份糧嘅一半以上捐哂出去
可惜屋企人…同埋慈善機構嘅醜聞

依家每月就維持住最底限度嘅捐款
我唔係D咩大愛救世界嘅人,我認為一切行為都係令自己開心先,所有人都係自私
每個人都係自私,因為每個人都有佢自己嘅問題
連d大機構都有醜聞 唔知邊間信得過
另外最煩就係 無論你幫幾多人都好 都仲係有人你幫唔到 所以都係做好眼前就算
我依家捐緊聯合國兒童基金會…
暫時未見有咩嚴重嘅醜聞(好似係)
如果你嘅行為可以令到自己開心
又唔會傷害到人 甚至可以令人開心
我覺得咁樣嘅自私冇乜問題
希望你捐咗出去d錢 真係幫到有需要嘅人
我都係咁希望
不過都唔會有咁大期望
Djeiebedheuw
個問題係,道德如果係要以生命為先,賣毒品俾人即係助長吸毒呢種行為,間接係殺緊人
所謂NGO都預咗蝕唒啲行政費
親力親為搞下義教其實仲實際,不過香港人邊有咁多時間
會唔會係程度同份量嘅問題?

就算係水,飲得多都有唔好處
大眾嘅認知就係吸毒會玩殘身體,不可一不可再
應該同程度/份量無咩關係
講起殺人我諗起另一個情況 如果你幫一個想死嘅人自殺/抵諗d 落手殺埋佢
法就犯硬架啦 但係道德上你係啱定錯 算係幫咗佢定害咗佢
如果真係咁嘅話就要討論有咩道德標準係大眾應該推崇
尊重生命或許只係其中之一
我覺得掂得毒品都知對身體唔好 佢吸完毒有咩事 都係佢自己嘅事
假設佢吸完毒自己柄埋 唔會搞到人
我覺得唔俾佢做佢想做嘅野 某程度上係侵返緊佢自由
首先賣毒唔係你情我願就可以成為一件好事
依件事本質係賣緊一d非法嘅野比人 點解違法總有原因
而且亦都唔應該假設佢會吸完毒柄埋一邊唔影響到人
吸毒者上癮影響左自己心智 可能打後做唔到正確判斷 就已經會有問題
自由應否有限制?
吸毒係自己死自己事,咁販毒呢
你啱 食完毒品係有機會控制唔到自己 可以影響到其他人 所以我先話假設
所謂嘅自由就係唔侵犯其他人嘅自由為前提

自由唔代表可以為所欲為,而係要知道自己應該做d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞