ab鋤dee事件小總結

9 回覆
7 Like 5 Dislike
先下結論 喺兩大前提下 分別為
1. 兩邊開牌打
2. b唔出錯牌
b係必勝

其實件事好簡單 你只要用少少時間畫幅圖mark晒所有可能性就會發覺 a每個出法b都有一個應對法嚟獲得最後勝利
或者簡單啲咁講
b有兩隻dee黎克制a既3同a
同時 a既pair 4 pair 5亦都比左機會b走隻6仔
係呢兩個限制之下 b係完全地佔優

如果未明 以下有流程:
首先A有11隻牌 係明牌既程況下 出任何一pair 或者拆任何一pair 或者出2 都會立即輸比b 相信大家明白
換句話說 a只有出3先或者a先既選擇

咁run一次比大家睇
先睇出3先既情況
1. a先出3 b pass a出a b pass a拆pair拆到4或者5 b出6 跟住就贏 因為a頂大 再出pair或者單隻 b都會出2話事再贏或者出pair 2贏 唔頂就更加直接 b出pair2贏

2. a出3 b pass a拆pair 4 pair 5 到淨一隻 例如出左445 或者554 b就出2
a頂大既話 走晒啲pair仲淨4/5同a 出邊隻先b都會出2話事再贏
如果a唔頂大 b就出6 a出a就輸 頂大既話淨係4/5+a+0/1/2pairs 點都有位比b出埋隻2 b贏

再睇出a先既情況
1. a出a b pass a出3 b再pass 咁就返返上面第一個情況

2.a出a b pass a拆pair b keep住pass 拆到pair 淨一隻4/一隻5 b就出6 如果a用2打 之後個round出pair出單隻都輸 如果a有留pair q/k 拆q/k黎打 咁就淨返三隻細過2既單隻 3+4/5+q/k b就出2打 a唔頂大 b即刻贏 a頂大 b一定走到隻2 因為a要出3同4/5/q/k 都係b贏

希望我冇遺漏任何可能出現既情況 如果有麻煩覆返我知

所以係b冇判斷錯誤既情況之下 係唔會輸
教學就去到呢度

咁點解會出現ab撚大戰呢 其實係好合理既
因為a的確會贏 但只有係b出錯既情況下先成立 所以會有人撐a係合理
咁所以a撚最大既錯出左係邊呢
入啲世界大戰post度打個轉就發覺
最大問題係a撚好多時候會係心裏面預設左b既出牌 從而達致a勝利既局面 咁出現率最高當然係a撚出3就一定要b出6啦 個問題位就係a撚唔係因為a的確必勝而話a必勝 而係為左想令a必勝而做錯決定 因為今次個難題好多時候都要做腦內運算 如果有預定前設 好易就墮入思維陷阱 最後出錯

咁所以見到連登既特質係咩呢 難聽啲黎講 固執 衝動 死要面 同埋冇全面思考既能力 咁點解講到咁衰呢 如果a撚係確定立場之前有好好地諗一次 或者面對b撚challenge既時候有認真諗下有冇bug屎 係唔會犯今次既錯 咁當然b撚太臭串都有推波助瀾既成份 但係a撚死都要撐到恆先會去到呢個地步

相信連登仔個個都米8 iq200 社會精英 今次只係唔小心中伏 呢次事件正好比各位引以為戒 唔好做個啲自己平時笑開既戇鳩仔

至於個啲話a贏鳩梗唔係切柒個啲麻煩找左數先 唔係鋤輸鋪dee仲要做走數狗 好肉酸
結論=連登多左好多傻鳩小學雞
傾左咁撚多個POST有冇A撚係會出A2345
ching sickball
但之後點
4 5 QQ KK,個問題無解決到
死撐既A撚弱智架
所以想知有冇人咁出
如果呢個係街邊d天仙局,成班傻鳩破產都似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞