原在女家凍肉大王店幫手 另起爐灶 燒炭亡夫婦 與外家打對台輸身家

309 回覆
150 Like 9 Dislike
唔知內情好難講嘅

我朋友都係咁,
佢係大女又係幫老豆打理間廠,
自己有牌做會計人工唔差,老豆包二奶出事出錢出力上去救佢間廠,
乜都唔識由頭學起,
幾年努力比佢救翻生間廠,
係咪好勵志呢

然後早兩年佢老豆一句唔該話得一粒仔,
成間廠比撚左佢個成三十歲仲飲緊咳水,幾乎工都未返過嘅mk 細佬

仆心仆命做左幾年,然後出返份糧(仲要少過原本果份)
一個唔該比人起飛腳,
啲廢老思想真係好可怕的,
後來條mk 搞大左個工廠妹肚,
結左婚,兩公婆打理

之後間廠經營不善減左一半規模,
佢老豆仲好意思叫我朋友出山救佢細佬
又喊又跪,搞到我朋友心軟,
點知最後mk 細佬on9 到比老婆食埋間廠走佬

所以唔知內情真係唔好鳩估

之後o既後續故事係點?

間廠被食後變成點?

你朋友家族現時o既下場同去向又係點?

之後mk 細佬咪返黎痴老母居屋住,都係不務正業咁囉,
佢老豆好似留返喺大陸同個二奶養老,
其他上面講過啦
自命不凡咁囉,佢半個江山靠家庭合力打出黎。

肯俾幾間鋪個女管已經唔係咁既結果。
係都跑去第二度開啦
一係去新加坡開都好過
你擔心d廢老?
真係杞人憂天
d廢老咬長糧收貴租果陣有冇諗下d細
唔知內情好難講嘅

我朋友都係咁,
佢係大女又係幫老豆打理間廠,
自己有牌做會計人工唔差,老豆包二奶出事出錢出力上去救佢間廠,
乜都唔識由頭學起,
幾年努力比佢救翻生間廠,
係咪好勵志呢

然後早兩年佢老豆一句唔該話得一粒仔,
成間廠比撚左佢個成三十歲仲飲緊咳水,幾乎工都未返過嘅mk 細佬

仆心仆命做左幾年,然後出返份糧(仲要少過原本果份)
一個唔該比人起飛腳,
啲廢老思想真係好可怕的,
後來條mk 搞大左個工廠妹肚,
結左婚,兩公婆打理

之後間廠經營不善減左一半規模,
佢老豆仲好意思叫我朋友出山救佢細佬
又喊又跪,搞到我朋友心軟,
點知最後mk 細佬on9 到比老婆食埋間廠走佬

所以唔知內情真係唔好鳩估
你見條mk仔開舖要開對面就知佢仆街啦

所以我咪話唔知內情好難估,
因為當日我朋友比佢細佬趕走,
好多熟客都係搵返佢,
叫佢另起爐灶,
有幾個直情合約都出埋比佢,
意思係你簽好左,你一開波個生意已經夠賺有突,
但佢怕會收左佢老豆同細佬皮,
所以最後都係推左

所以我諗會唔會係個女所有青春都奉獻比間舖,
幫老豆打理得好好,然後個老豆仲打本比唔識做嘅細佬開舖,然後又話啲野遲早都係留哂比細佬,
覺得唔公平自然就吵大獲,
可能炒得多,
唔甘心到要開一間喺你對面,
証明自己嘅能力

當然,
以上係鳩估,不過同大家鳩估佢地人心不足,兩公婆都mk 係一樣的
啲傳統重男輕女思想破壞家庭
累咗幾撚多人

真係架,
講多個case,
我有另外一個朋友,係仔,
屋企開藥房,開頭都普普通通夠搵食,
跟住老豆病左一排,老母要照顧老豆,
得兩個家姐頂住,
捱過左最慘果期(果時仲要供我朋友去外國讀書)
幫佢老豆搞埋奶粉生意,
幾年間樓都買左兩層,
跟住我朋友讀完書返黎就拎左一層樓,
on99飲飲食食左幾年,
最近佢老豆身體又唔好,
話啲生意比哂個仔叫佢返去做,
兩個家姐呢,除左份糧就係另一層樓,仲要同老母三個人分(包埋照顧老母終老),
我朋友印印腳就人生成就解鎖

呢啲重男輕女思想真係極on9

咁你朋友友睇點樣佢兩個家姐?
兩個家姐有冇諗住反撲?

乜原因你會仲肯同呢個人做朋友?

佢兩個家姐年紀都唔細,而且嫁得都算唔錯,
可能覺得無謂爭吧,
又知道個細佬由細到大都on99 咁,唔想睇住佢死

人呢,有好多面嘅,
講真呢條友雖然on99,又唔算係兄弟級別,
但為人都算係交得過嘅朋友,
而且人地啲家事,你又唔係佢親戚,又唔係住喺佢屋企,有咩資格走去judge 人地係對定錯呢
世界唔係非黑即白嘅
講緊兩樣野,故事裡面個鎮明顯好荒蕪
可以好隨意起餐廳、旅館、超市
但唔啱已發展地區用
去阿努瓦圖或者可以引用到
當初條廢老肯俾間廠個女打骰
個女咁有情有義
一定會照條廢細老成世同兩老
唔會而家咁on99乜都無
廢老加傳統思想真好怕
買左後第一年唔包
篇文講老字號有間係自己鋪位 你就要交租 仲學人打對台
原來以前生果出過,唔掛之得個仔個到有印象

街市人生【施培記食品超級市場】

倘若紅色塑料燈一關上。
人潮人聲散去,街市沉寂下來。
施培記老闆施培業,便驟然失去一方有血有肉的生活場景。

其半生過去,便只淪為芸芸生意人隨便一則發達故事而已。
是以,已然名成利就、身家幾億的他,還是要繫一條布圍裙,捋高衫袖,在街坊主婦熟客跟前,開爐點火,親手煎幾塊牛扒豬扒,推銷他的肉類商品。

也實在一個人惟有腳踏實地,才最能夠感覺活着的價值。

門面、招牌俱平實街坊風格。

店子採超市式運作,人人守秩序排隊付款。

元朗人燒嘢食,必先來這裏。
施培記這個字號,九龍、港島名不經傳,但在新界元朗,是地頭蟲。

70年代,在元朗舊街市賣凍肉起家。 80年代,兼賣自家調味醃肉,大受歡迎起來。 90年代,已有財力置下整棟物業,遷入牡丹街現址,升格當超級市場,兼營糧油雜貨。及後幾度擴展,在天水圍各屋邨,今有三家分店。元朗人,是親眼看着施培業成長發迹的。有了這歷史因素,大家平日買餸煮飯,天時冷燒烤、打邊爐,都喜歡幫襯他,反而未必會去百佳、惠康那些大集團大超市。

施培業示範烹調,猛地說要先開猛火鎖汁,再轉細火慢煎。

「後街都有間佳寶,開咗兩、三年左右啦!但你兜過去睇吓,佢價錢仲平過我些少,生意都唔及我!」施培業說時瞇眼帶笑,臉龐爬上幾道皺紋,沒顯霸氣,倒見一份憨直,像農村鄉下人的表情。

羊架先煎後切,才最原汁原味。$84/磅

猛虎不及地頭蟲,出面具名氣的超市,入到元朗頓變陪襯,施培業承認,是街坊有情。「我哋呢啲叫街坊生意,入親嚟都係熟人,買完嘢問吓近況,所以我唔恨開店出九龍㗎,出到去冇人識我。」

洋 䓤豬扒滿是肉汁。$34/磅

無疑這牡丹街老店,於六十三歲的他,已成一面舞台,人生價值都在此。記者來採訪,他自是興高采烈,連珠炮發作介紹。「你咪睇我只係間迷你超市,我哋主打肉類,凍肉、丸類、醃肉咩都有賣,全部自助式,人客鍾意自己嘛,愈佢就愈高興,好似玩遊戲咁,唔覺意又買多啲,大家都開心。」店子中央,整齊排列約三十盆醃肉,是招牌貨,備夾子、膠袋,長期圍滿一群人在選購。

他好生自豪,心血來潮,顧不了恤衫皮鞋襯圍裙異相,忙不迭架一台炊具,手一伸抓幾塊扒類,放平底鑊裏煎,自製宣傳花絮。

隨即惹來一陣起哄,街坊們好奇搭訕,「老闆,你賣廣告呀?」他喜孜孜眉開眼笑,「《飲食男女》嚟訪問我,介紹我呢度呀!」復又引發議論紛紛,一時喧囂嘈閉,鬧如街巷。果然元朗人還是最喜歡這份熱鬧沸騰。

買餸時間,必定人迫人。

有個小攤檔,農村孩童當販子。
施培業是在街市混大的。 1970年代,十來歲的他,因家貧輟學擔家,投靠親友來到合益街市,見那裏一片蓬勃繁盛,頓覺前途有所依憑。

「我攞住三千蚊,就學人創業!幾百蚊俾租,再幾百蚊買部不鏽鋼雪櫃,仲有幾百,置貨源。當時識得人做凍肉批發,咪試吓攞貨賣囉,就係咁簡單。」

拿個夾子,便可自由選購。

他是汕尾人,兒時隨父母南來香港,開農場養雞過活,一直是農村孩子頭腦,純樸簡單,一下子轉來街市開檔子做買賣,吃盡苦頭。「畀人蝦梗有。新嚟新豬肉嘛!好似一籠雞咁,你放隻雞仔落去,都會啄你㗎!」他採忍字訣,以和為貴,一條心努力做生意,果真做出成績來,「我唔呃秤吖嘛!因為自己做細路,畀人呃得多,成日買貴嘢畀阿媽鬧,所以到自己賣嘢,一定唔呃人。」赤子之心,換來一群熟客,他檔子日益坐大,久而久之,欺負他的人,皆化敵為友。

事業、人生建基於此,這棟樓他千金不賣。

年少的他,如此這般漸次成長,成年後娶妻,再偕妻胼手胝足幹活,仍舊窩在同一檔子內,他極欲尋求掙錢新血路,「元朗有好多丁屋吖,後園、天台都可以燒嘢食,大棠再上,又有個燒烤郊野公園, 80年代啲人開始忙、懶整嘢食,我幫佢哋醃埋肉,點會唔受歡迎?」於是他開始鑽研醃肉,不時往當年胞弟經營的茶餐廳,進廚房偷師。一塊肉如何沖浸解凍,讓肉質暖和軟化,但不致過腍;如何按其品種部位,調香料混醃料,他金睛火眼觀察記牢,回去街市檔照辦煮碗,豬扒牛扒雞翼醃得香氣四溢,當堂大賣。

切肉時會先剷走粗骨,避免上磅時太重,相當殷實。

凍肉切割好,隨即端出店前發售。
豬扒、牛扒、雞翼,換來一棟樓。
口碑佳生意好,他開始積到點錢,便傳來清拆合益街市消息。「我住元朗消息好準!呢頭話拆街市,附近合財街嗰頭打樁,我就知係起新街市,但街市位得二百零呎,我呢檔生意起緊,肯定唔夠地方用。」他意屬牡丹街地面鋪,貪隔鄰左右俱濕貨商店,整天匯集買餸人潮。「我日望夜望,真係望到而家呢棟唐樓放售。即刻馬實個經紀,人家畀一個佣我畀兩個佣,志在必得……嗰陣我後生,真係好好膽!」他確實是膽搏膽,該處本不及牡丹街另一端暢旺,人人視之為街尾,惟獨他看好新街市開鑼,人流會逆向,這兒會變街頭,不惜使盡積蓄,借貸置下這當年市值千多萬的物業。時為 1989年,所費實不菲,為幫補供款,樓上幾層先放租,樓下千多尺地鋪,除了賣凍肉、醃肉,還着手兼賣糧油醬醋,圖擴闊收入。

如此一來,一闊三大,聘夥計、置來貨、燈油火蠟,跟往昔那二百尺街市檔,差天共地。他向妻子明言,一是大富大貴,一是賠掉所有。

醃肉香料採老字號鴻聯,配方是老闆多年秘密,效果香濃。

自此他愈加緊張出品,彼時大陸已改革開放,來貨質量反倒不穩,他轉向海外,「巴西豬扒,肉厚啲又鬆化啲;阿根廷西冷牛扒,比中國耕田牛嫩滑得多;雞翼我入過美國貨,而家入巴西,貪佢大隻、肉地夠。」採購一環,多年以來他堅持親自擔綱,「我同幾十個入口商熟晒,隨手一比,就知邊間平、邊間靚。

沙嗲墨魚嘴,爽口煙韌。$40/磅

黑椒西冷牛扒,是老闆成名作。$42/磅

市場上有咩新興品種,我又即刻知。」做門市須與時並進,近年人們燒烤,流行找特別食材,他亦順應,「豬頸肉、豬串骨、墨魚嘴,連羊架都有,成份包錫紙燒,食西餐咁!肉丸又話要爆漿,我哋搵台灣貨,內藏海膽、蟹子、芝士乜都有。」他選來貨,眼光是放諸全球,「禽流感、瘋牛症,邊個國家出事,馬上要向另一處入貨,仲要快,因佢一定漲價。油價跌,蘇聯盧布貶值,你估又有咩事?蘇聯人平日買好多美國肥牛、巴西雞翼㗎,佢哋撻訂,嗰邊咪有平貨執囉。」密底算盤滴水不漏,難怪賬面滔滔,財源滾滾。然而全盤生意,最令他提起勁的,並非這些。

夥計們感情投契,開工時都是真心笑。

挽高衫袖,叫賣聲此起彼落。
其實生意早上軌道,人亦已屆退休年齡。施培業大可撒手不管店務,蹺起二郎腿等收錢。但他顯然不愛此套,店子開晨早七點,他便和妻子每朝準時回來。

「我哋元朗鄉下人,慣咗早起身,人客天光嚟買餸,我咪天朦光開工囉。」

店子樓上有個寫字間,採購單、會計單一大堆,他上去處理完一輪,總愛跑下店面來,亮一亮相。

醃肉銷情好,工場師傅整日手不停。

街坊也好,街客也好,不論認識與否,一律落力招呼。「呢啲青衣柳,來貨時成米長㗎,我哋要自己切割!」「雞翼有好多款,椒鹽最香口,要辣可以買黑椒,如果細路仔食,就買蒜茸或者香 䓤啦!」對方見他講解詳情,如數家珍,通常便會掏腰包購買。

蜜汁金沙骨香中帶甜,不少人買來加餸。$34/磅

這便是「叫賣」的威力,「我親口向佢推薦,佢梗心思思想試,第時變咗回頭客,又可以問番意見。」原來門口買賣成功法則,跟古往今來街市販子生存之道無異。

施培業正是享受這份存在感,事事拈手,才覺得是自己的事業。「呢個招牌係我親手湊大嗰喎!我肉赤佢仲多個肉赤我個仔呀!」

這份熱誠,他感染過許多人,第一個是妻子。

其妻名彭興華,比丈夫小八歲,當初嫁人,年僅十八,仍屬黃毛丫頭。「相睇時我淨係知佢賣嘢咋,點知結婚第四日,俾佢拉出嚟開工,咁就做咗三十七年。」彭興華是傳統婦女,嫁雞隨雞,沒吭一聲。養成習慣,如今在店內,她混在夥計堆中,照樣密密手執拾搬貨理貨,從沒擺老闆娘的架子。

人客挑好貨品,老闆娘彭興華即搶着來招呼。

店內夥計,都喜歡老闆夫婦,「佢哋對員工好好㗎!從來唔罵人,我哋返工冇氣受。」以為是恭維話,豈料阿清如是說,蠶姐、阿娟、英妹亦然。「我哋唔係叫事頭婆㗎,叫佢阿娘,親切啲;事頭就叫阿爺,跟佢兩個孫嗌!」主僕如家人,工作便投入,夥計之間常互相走位幫忙,做事時都是嘻嘻哈哈的。

施培業兜轉半生,事業有成,沒辜負奮鬥。

腳踏實地,便有好風光。
「有呢班夥計我好放心呀,日後我間店要點樣發展,佢哋都能夠配合。」
他此話是有解究的,他兒子施仲 珉,三十來歲,正欲在這行業大展拳腳。作為父親者,早有心理準備隨時作後盾支持。

這兒子發展不算順遂,十來歲來施培記幫忙,年少疏懶,跟父親常生齟齬,轉行往外打工,也不如意。至幾年前結婚,施培業心忖兒子終須有份事業,便資助他創業,着他自己辦一家凍肉店。

為父者幾乎是無條件幫忙,出錢資助,張羅來貨,搭通人脈。待至萬事俱備,正式創業,才開出唯一一個條件。「我唔准佢用我施培記個名。要佢自己另開一個字號。」此舉背後有其用心良苦,「如果用我個名,咪等於我施培記開分店,佢生意一定好。但冇意思喎!阿爸畀一百蚊你,都唔夠自己賺到十蚊咁開心吖。」兒子縱然未必同意,亦惟有遵從父訓,自立門戶,取名祥利行。

兒子施仲 珉近年積極找新貨源,想做點成績給父親看。

店開後父親仍不斷暗中幫忙,提意見、供來貨,只是從不往訪,街坊不知父子關係。祥利行開業頭半年,生意慘淡。兒子急了,問父親意見,「我叫佢執笠算數。」如此反而起了激勵作用,兒子不肯清盤,生意卻逐漸穩定過來。究其原因,當事人亦百思不得其解,「都係聽阿爸講,勤力啲囉,日日返去開檔、睇鋪,守咗一輪,生意就好。」祥利行選址元朗新街,人流比牡丹街旺,但競爭甚烈,同一條街,就有好幾家同類凍肉店。群雄逐鹿,像極他父親少年時代的舊街市。原來處境逼成,人便能激發起一股意志。

就近一家祥利行,是兒子的努力成果。
如今仍然年輕的施仲 珉,急起發奮,為時未晚,「我舊年去咗德國一個美食展,識咗幾個歐洲肉食商,而家斟緊入黑毛豬、有機農場雞呢啲高級貨源。希望幫自己間店同阿爸間店,拓展一段新里桯。」修橋築路,身邊人做得多了,這次換他來當開拓者,路上光景會是如何?還待實地踏足才可分曉。

施培記食品超級市場
元朗牡丹街 11-13號地下/ 2477 2963/ 7am-8pm

source : https://hk.lifestyle.appledaily.com/etw/magazine/article/20150116/3_17460655/街市人生-施培記食品超級市場-
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
咁有冇買一送一
就咁睇,施培記係元朗已經係凍肉界既巴塞

外父無論係膽識,視野,決定,攞貨,同顧客關係,全部都頂班

好女婿明知都照撼

梗係檔野冇個女份既先要另起爐灶啦
真係娶到有錢女就分身家咩
比我係個仔一定嚇死見到呢個場面
佢開都開遠小小啦 on9
自己起都唔洗打對台

好漢不吃眼前虧呀
N 年冇幫襯呢類肉店
去一田 city super 多
未必頂氣要開對面,可能搵鋪問題,你睇吓篇鱔槁先,老豆好明顯要威,講風涼話、愛面了個種人
咪係
諗下開多間係隔離可唔可以令餅變大先
食材唔同電腦野,周圍都有得買 格價走得遠極有限
錢又唔夠人多學人開對面搶自己人生意,
我係佢老豆就蝕撚住賣都頂撚死佢
飲飲男女篇文章
究竟個人有幾自私,自我中心,先會死係人地層樓度?

完全無理他人感受
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞