[Netflix 繼續高水準] 太空迷航 LOST IN SPACE 討論區

181 回覆
9 Like 4 Dislike
個core有意識嘅喂
我諗機械人個core係兩極化類型
會將接收到嘅訊息分類
紅 = 危險/激進/武力
藍 = 安全/友善/和平
因為機械人個星系本身都係雙太陽
兩個太陽一紅一藍
至於最後個jump drive應該係本身set咗時間制,夠鐘就自動返歸
粒野可以生電線出黎控制架船 好痴線
個jump drive應該唔識分隻船係唔係自己友
又或者,可能係機械人總壇遙控都唔奇
要等第二季先可以分解到

我睇返之前舊版個故事大綱
除咗space travel好似仲有埋time travel
舊版好似都拍咗3季,呢套應該都有
剩返一集未睇,睇完又有排等
應該唔係遙控啦,因為robot係派去搶番粒core番黎
睇完想打爆mon
可能robot都有兩派,互相搶奪
粒core係跟太空船墜落地球->被人帶上Resolute->機械人回收->墜落不明星球,最尾仲要自己爬去車底上船?
有兩個core,Resolute嗰個係造船嗰時已經偷咗返嚟 女主角將個設計交俾呀頭時,佢呀頭話已經有更先進科技
而主角嗰個係俾賤女人綁架時,係外星船度偷
原來我miss左
我仲以為個core咁把炮識自己爬去車底
will個老豆真係死左 ?? wil 害死自己老豆
你睇哂未
前半真係有啲悶
後半就緊湊好多
感覺不過不失
睇到E7, 去到中間真係頂唔順劇情。條八婆Dr.Smith十足TVB奸角咁,劇情超兒嬉(Dr. Smith 嗰part)。真係冇乜興趣再追下去。見外國forum D人都小到呢個角色爆。
外國人好多係拎呢套同1998年嘅電影版比較,由65年初代劇集,到98年電影,一直都無呢個賤女人角色,以前嘅dr. smith真係dr. smith
http://lostinspace.wikia.com/wiki/Doctor_Smith_(Original_Series_Role)

今次用賤女人取代係想帶出現今社會嘅爾虞我詐,為達目的不擇手段 唔再係以往單純尋求科技探索嘅世代
睇晒就會發現個作者玩大咗
根本無法解釋佢兩個點樣死唔去
但係真係頂唔順佢個D所為manipulation,太TVB太兒戲,感覺上劇情低手到拉低咗成套戲。
佢係利用每個人嘅心魔
每個人都有佢各自嘅自私之處
係最好嘅時機,點少少火花就可以
就好似佢係最關鍵時刻,打暈咗女主角
咁就足以害死兩個升咗空嘅pilot
佢嘅特質係hunter,等最佳點火嘅moment
佢其實manipulate唔到人,連最細嘅will都察覺到佢講嘅生存之道係唔啱
同太空無垠比 邊個正 d
一定係lost in space
想問下老母一開始upload啲咩資料俾條友
黎交換will既假報告
好似係錢?
似係用機密資料交換
睇哂後面又無咩再提到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞