「重生之神念仙帝」寫左本書喺創世中文網度出

48 回覆
3 Like 12 Dislike
我想寫類似吹神個類,文筆差!
老實講小白文都有分寫得好唔好
嗰啲亂鳩咁黎
主角on9
配角更on9
然後強行裝逼打臉
真係睇到想嘔
主角可以無敵
但係要有腦
情節要合理
寫個角色嘅時候要代入去
仔細諗諗係呢種情況咁做合唔合理
文筆可以慢慢練
同埋世界觀設定如果夠新奇都好吸引人
特別係依家本本都差唔多咁
一係就要個主角性格好特出
受教了,講真我其實想寫得情節合理,有時對d數據都比較執着,硬係覺得唔合理就寫唔到落去,作為讀者我絕對同意,尤其係d劇情不停重複,綁架,救人,又再綁架救人!
如果寫依類型會唔會有趣d?

“醒醒!你快醒醒呀小浩!你沒事吧”
  “唔...發生...什麼事了?玩個遊戲也會爆炸!我的頭還有點痛”李浩慢慢醒了過來。
  陳小寶:“沒有爆炸呀,玩到途你自己暈倒了!我們都不知道發生什麼事了?嚇死我們了!”
  李浩:“我為什麼還載著這個頭盔!幫我吹除下來!以後都不玩這破遊戲了!媽的!”
  眾多你眼望我眼,難道李浩傻掉了?
  李浩:還幹嘛!幫我除下來呀!我不玩了!
  呂志洪:“那個...浩哥...你腦袋沒事吧?你頭盔就除掉了......”
  李浩懵了,摸了摸自己的頭,頭髮,眼耳口鼻!沒有!!真的沒有!什麼情況呀!!冷靜一下!!剛爆炸後發生什麼了!!
  李浩現正看的世界就像遊戲裏面一模一樣!左上方有一個他的頭像,還有血條:100/100!法力:0/0!體力:50/100!
  右上角有一個小地圖,上面寫著“4K VR遊戲體驗室”,座標:2338,822,他的名字在中央,附近有綠色名字的陳小寶,呂志洪!門外還有幾個白色名字的人!!
  左下方有剛才大家的對話記錄!
  陳小寶:醒醒.........
  李浩:唔...發生.........
  陳小寶:沒有.........
  李浩:我為.........
  右下方有幾個選項:裝備、技能、任務

太色情唔出得街wo...
不過多謝你意見,姐係寫自己鐘意嘅野?
裝乜閪逼
組係扮撚晒嘢咁解?諗唔到更好嘅形容詞
蝗語黎,用扮野咪得
其實有d野幾有趣,通常新書頭一個月會上新書人氣榜,我就過左了,開頭見到d人成百幾二百張推薦票覺得好勁,不過耐左先知全部多數係自己投or他的朋友投吧,因為點擊唔高,好唔合理,但係無可否認咁做其實係有必要的,如果唔係根本無人睇到你本書,可能排到去唔知幾多頁後面,所以如果有巴打寫書,可以仿效 無人睇寫得幾好都無用。
而過左新書期,就要同所有作品爭,我相信應該無咁多親戚朋友了,嗰陣先係講實力。
(如果同個網簽約又有一個月簽約新書期,不過要睇人地簽唔簽你了。)
1. D字迫迫埋埋,完全無隔行
一個tab位就新一段,睇幾行已經無意慾再追

2. 故名,人名好俗,劇情亦然

3. 感覺就係將一堆受歡迎小說題材既專有名詞,夾硬塞落一個故到,無個人風格

4. 筆文仍然好幼嫩,一篇好故唔應該淨係靠[對話]去充實內文,描述好緊要

比心機,有緣再聚
你一定係睇好少書
你望下人地寫個d(唔係連登個d 垃圾), 唔會覺得自慚形穢?
覺呀!根本無可比性!
睇得多唔一定寫得好 我已經算睇得多掛
不如講下你自己睇完覺得邊啲書寫得好
妖神記,賊行天下,我真是大明星,神級敗家子
其實最緊要故事好,太正經個d我一般般
得罪講句,好行貨...
係,我係預左比人屌的
80萬字,寫左幾耐?
以我嘅速度,100萬字要一年左右,重要日日寫,其實我好佩服寫過千萬字嗰d作者
如果係寫畀大陸人睇既
我覺得就冇咩需要太過執着文筆
個個都係碌兩碌,冇人會認真逐隻字睇

擺多D心機響情節,要爽,要新奇,要有基本邏輯,就ok
我要返工呀,依家每曰三千,係尋日同今日無寫,重有十章存稿,如果寫落去,寫完我預200萬字,要寫兩年
有一日我以為自己諗到一個好提材,寫地球靈氣復甦,點知原來已經通街都係haha,創新真係要諗爆頭。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞