淘寶下架爭議性「非洲小孩舉牌」產品

24 回覆
5 Like 1 Dislike
中國電商平台淘寶周四(8月17號)悄然下架爭議性「非洲小孩舉牌產品」。具體原因未知。

淘寶此前提供的「非洲小孩舉牌」產品,指買家花200元人民幣左右在淘寶下單購買非洲小朋友站在一塊簡易小黑板後,一起齊聲念黑板上的漢語"某某,我愛你"、"某某生日快樂"或者"買某產品,到某處"的視頻。

賣家通過社交媒體微信把製作完成的視頻傳回給買家。因受限於微信平台視頻播放長度的限制,這些視頻大多在十秒左右。

商家稱,拍攝視頻的所得,大部分分配在小孩身上。也有商家稱「非洲小孩舉牌是公益項目」。

中國的北京青年報此前報道稱,負責推廣視頻的代理商承認:"做一條視頻,花在孩子身上的錢是很少的,大部分錢還是被拍攝者和商家拿走了。"

阿里巴巴回應稱:"我們意識到第三方賣家在淘寶上掛出的此類服務。我們已經採取行動移除了這些產品,未來將繼續這樣做。" 但未解釋具體原因。

http://www.bbc.com/zhongwen/trad/chinese-news-40971355
無咗拍片賺錢的機會,唔知有幾多個非洲小朋友會失去溫飽
舉牌點都好過係垃圾山執垃圾下化
人地有 Fair trade coffee
遲d有 Fair trade 非洲小孩
中國電商平台淘寶周四(8月17號)悄然下架爭議性「非洲小孩舉牌產品」。具體原因未知。

俾連登仔登撚死咗囉
周四(8月17號)
ethical dilemma
death to all jews
又唔係迫佢地食屎,舉個牌有飯食又有咩問題
可能條片都只係偷返黎再key 字落去
舉香港獨立幾錢?
連登左膠眼中
自己身處香港咁諗:
咁樣對非洲細路係唔人道 當左係商品

呢件又唔係勞動工又唔係當佢地slave
舉個牌 幾有創意

呢d左膠同食住牛雞豬鬧人唔好食狗有咩分別
左膠仲恐怖過恐怖分子。累人累物
d左膠真係好on9,番工夠冇尊重啦,更何況而家d非洲仔只係圍內同自己友舉下牌跳下舞就有飯食,仲好過賣血,汁石仔先換到餐飯。講到好似要佢地扮狗食屎咁
班左膠幫唔到人之餘,仲搞到班非洲仔少左幾餐飯
做一條視頻,花在孩子身上的錢是很少的,大部分錢還是被拍攝者和商家拿走了

佢地生活水平咁低 兩百蚊人仔可能已經夠佢地洗一個月 到時個個都爭住做 冇人去返工點算
拍片咪即係返工
Fiverr $5美金有交易,淘寶食水都幾深下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞