[扮工好悶]返緊工又冇野做嘅不如入黎吹下水(189)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
可憐的我 IN左幾份工都冇人壓我價

都冇人同我討論salary...
見工真係好ON9,HR成日問低能野
有次話份工要體力,我話踢開波冇問題,佢話踢波關咩事,屌你老母做開運動咪有體力囉ON9
即係你唔需要壓價囉
呢兩個post真係好大對比

後生一輩真係唔好再接受OT文化
https://lihkg.com/thread/631366/page/4?ref=web

返工蛇王最離譜做過啲咩
https://lihkg.com/thread/631145/page/1?ref=web
蛇完王就OT.
或者可能我都有返幾年EXP

但可惜都係等等等
非常之累
昨日一早去WAN CHAI
中午去牛頭角
下午返元朗睇醫生

咁就一日

笑到噴水
試過問我2選1既問題之後話我,我應該係要諗辦法2樣都滿足,唔係2選1
佢岩.
占屎, 你地phone in完多唔多會有下文
唔明你講緊咩.
in sales position

HR問,而家有個客入來,係熟客來,你今個月唔夠數,
如果你賣今期做緊握介既產品,你就會追到數。
如果你賣返佢買開既野,你就會追唔夠數。

你會點做?
yes. that's the way i will do .
當然啦.
呢個係
Ultimate Goal of Salesperson
that's why 佢冇請到我

其實佢都唔係在意佢係咪真係做到,佢只係想有人咁答佢姐,係咪?
其實hr問你問題都係考反應架咋
你叫佢自己sell都唔識sell啦
If you don't have the ambition to reach the ultimate goal in your position.
Why would I hire you ?
仲有一個經典問題︰點解我要請你

我︰因為我願意學習,以下省略
HR︰我請你返來係做野唔係學野。
我︰你話fg welcome wor....

即時俾人趕走左
ON9
其實我都覺得"點解我要請你"好on9
因為你要人 我要錢囉仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞