tvb 做幕後人工大概幾多?

91 回覆
2 Like 29 Dislike
屋企無錢點會去做media,起碼屋企人留層樓先好入行啦
咁藝員拍一集有幾多
Non degree Pa $11500
Degree pa $12000
27k頂薪下話
14k起薪

前排先見到
有個大陸同學入咗去做配音,日日係facebook打飛機話自己入到香港最大既機構
識人做編劇做左6年都有17K
不過我做HEA工做左5年都係得18K
識老野做左大半世
30幾年
拎咗佢塊垃圾金牌
人工都無30K
包三餐 但求打個和
將軍澳 狗也不
做電視電影廣告PA 編劇人工都係低架啦 新入行12k左右啦,要搵錢既話唔好諗呢行
Tvb cable viu PA人工都係差$500左右,港台公務員PA人工係高,但係我都好耐無見過港台請公務員PA啦
起薪低到咁 但係有冇得升?
佢講到做電視係佢理想咁
唔想佢入火坑
只可以講做傳媒仲要做幕後去邊度做都係乞食
不知所謂
你咪由佢入去幾個月屎囉,食夠就會自己出返嚟㗎啦
升導演都係兩萬頭,平均做7-8年PA先有得升,只有極少數人做3-4年PA就升導演,通常都係識人先升得咁快,大把人做10年PA先升到

仲有千祈唔好以為人工低就係做輕鬆野,做PA拍劇又好拍綜藝又好,都係有開工無收工,會無晒私人時間,忙起上黎一個月無得返屋企訓都唔出奇

Btw, 你女朋友如果唔做傳媒既話會諗住做乜?因為傳媒呢行係一個大火坑
有無人知編劇有幾多?
電視台初級編劇都係$13000左右,電影就最低工資都無 香港揸筆搵食係慘過食屎
呢樣viu叻啲
報紙、 電視都係長期請人
萬一二蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞