大專生尋贊助誤找狗零食 狗餅店:只好含淚婉拒

59 回覆
164 Like 1 Dislike
【星島日報報道】不少大專生為舉辦各樣典禮,都會四出尋找贊助。近日有大專生於四月尾舉行學會就職典禮,需提供食物或甜品予約300名來賓,故向一間在Instagram營業的「食物供應商」尋找贊助,指他們的食物賣相好,冀贊助一盤供約30至50人的食物。但該「食物供應商」在其Facebook刊登「道歉啟事」,指食品硬度只適合狗狗食用,只好含淚婉拒。

狗隻零食製作室「曲奇咖啡室」於Facebook刊出一段「道歉啟事」以及大專生要求贊助食物的對話,指有大專生四月尾將舉行就職典禮,會提供食物或甜品予300名不同院校的來賓,冀「咖啡室」能贊助一盤供約30至50人的食物。

其後「曲奇咖啡室」發出一則「道歉啟事」,指不少人都問過其食物能否供人食用,「我地嘅答覆一直都係『其實我地嘅野食係天然材料,風乾之後會好硬朗,但人都應該食得嘅』,但今次竟然有同學仔讚我地嘅野食相好睇之餘,仲想搵我地做佢地嘅SPONSOR,為佢地嘅就職典禮提供食品比來賓進食」。  
  「咖啡室」直言超級震驚,「雖然都好想幫助大專生,等佢地嘅來賓有多種唔同嘅天然風乾營養,但考慮過食品本身嘅硬度係啱狗狗食,我地只好含淚婉拒」。
  不少網民都笑指大專生可能當來賓是狗,「可能真心當啲來賓係狗」、「大學生為咗搵贊助可以去到幾盡,但係都印證咗大學生身份,小學雞智商」、「無做資料收集囉, 只想別人免費, 那就出事囉」、「原來係汪星人就職典禮,而來賓都係來自汪星,佢可能無錯㗎喎」。

加曬emoji咁唔formal
請人食狗餅
呢度好多大學生睇唔起人,開口埋口又垃圾又廢物咁,踢爆佢地鍾意食狗糧,佢地點算?
唔理係咪狗餅先
d表情係做乜撚嘢
開盤 大家估下係邊間
我估city / 含管
開盤 大家估下係邊間
我估city / 含管

city 2票
自相矛盾
大專生 =/= 大學生

智商更低一等
咩系先
會計同IT佢地無做錯喎
其實係食得
不過好硬 D廢老會咬崩牙
你一覺又真係好大機會係IT...
請人食狗糧
係咪廣告
佢用Emoji當係標點符號咁用?
邊間u
上邊話d學生低b就真係唔識玩,
收左錢, 再r 免費sponsor去玩不知幾爽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞