有冇機場返工jj 5

852 回覆
6 Like 6 Dislike
同埋機場d人特別閪 可能我問題啦
祝你好運
佢請先算啦,反正我宜家瘋狂搵工,又唔一定入去
淨做ARR 冇DEP做
唔明
淨係接Arrival嘅航班 冇得做Departure
其實我唔知有分
巴打淨係睇個post個位就知
人地寫到明
我仲以為寫係咁寫,實際情況係乜都要做
part time應該唔會俾啲易爆鑊嘅野你做啦
而且arr唔洗點train
都唔知有冇機會入到
做跑腿帶delay 機客
執屎
廚又8成都201-230 跑極有限
唔洗36跑到70
50x跑去2xx
除咗講恭喜
試過N68 要趕去C14
不過係搭車
Cargo...
C2X 啲位好正,大機/Heavy 機07 T/O 啱啱Rotate
畀過Silk Way West 架744F Rb11 起飛轟炸 (其實由著車開始到Taxi 走一直都轟緊

Btw,最偏遠淨係去過X位
做Pax表示冇機會入貨埸
最遠都係D300
巴打點解咁講啊
機場啲人特別閪
PXPXS 無恥行為報告

本人在泛x太平洋xx服務有限公司服務六年多,長期被老闆剝削,實在忍無可忍,以下是我在公司觀察到的無恥行為:
1. 見工陷阱---每次見工,人事部經理都會開出ABC餐的薪水條件。舉例說:試用期內人工一萬元,過了試用期一萬一千元;考到車牌(或19牌)一萬二千元。當第二次見工傾妥所用條件後,人事部慣住地致電見工者要求減薪。我以前見工被人事部經理要求減薪二百元。
2. 咭鐘永遠壞---近這兩年公司經常會有員工沒有打咭記錄,目的是扣員工的勤工。一次沒打咭扣一個月,十個沒打咭記錄可以省回五、六千元。許多員工試過向人事部理論,但收看閉路電視只有人事部的人。可笑的是,員工的勤工可以用C day去頂,即是人事部說:(用一日c day買一個鐵人獎)
3. 搵笨鐵人獎---- PXPXS的勤工獎是跟AA抄牌記錄、公司QA捉人記錄掛鈎。每個月的勤工獎,是在零病假、零AA抄車牌記錄、零RAMP AA 抄牌記錄、零公司QA捉人記錄下取得。求其中了以上錯誤,扣兩個月勤工(HK$1600)
4. 逼員工改職位-----近幾個月公司因為臭名遠播,請不到Mechanic,於是強行叫拖車司機幫手做接、放飛機的外勤工作。包括取放CHOCK、上地電、做WING MAN等。公司怕 司機有微言,加上MECHANIC實在缺人,於是逼他們改職位叫:GROUND OPERATOR。如果不改,經理會恐嚇你:減加班及花紅。
5. 超級苛刻出勤、安全記錄-----Papas出名重視出勤記錄。全年100%出席記錄才有機會取得全數花紅。過去十年,許多員工因為一、兩日病假,被扣一半或以上的花紅。如果你因為急病請了十多日病假,只有三份之一的花紅。每個人都會病,這叫做:趁佢病,攞佢命!如果你不幸被AA 扣了分,加QA出警告信,花紅扣一半!花紅在PxPxS是非常吸引,大概有三個月!許多員工為了它,不惜用C DAY 換病假、駕駛車輛萬二分小心、身體非常不舒服都捱返來,可惜人始終會病會工作受傷、AA瘋狂捉人、車輛裝了GPS、工作難免會犯錯、公司QA雞蛋挑骨頭、公司當年業績等因素下,花紅是非常的不實在。
6. 扼花紅-----最近有員工出了花紅,人事部要求該員工歸還。理由是未到月底最後一日,遞辭職信花紅是不會給予(但該通告根本整個有關部門的人都不知)。今日,是該員工最後一天上班,他忠誠地做到下班前十五鐘、才到人事部。人事部不問理由,只叫他歸還花紅。最後,談到超時工作補水唔啱數的問題。該經理說:公司過去十年,從來沒有計錯任何數!
本人本身是MECHANIC 兼拖王,每年幫公司省回一個大牌司機,酬勞是津貼: 每月HK$1600。如此為公司,都是為年中的花紅。但公司無賴,借故重扣我花紅。如此低劣的公司,請勿加入!

大家還記得以上的選文嗎?是小弟肺腑之言!一年後的今天,不幸地,我仍然要在這裡生存。管理層惱羞成怒,今日我公司出花紅,我出得:零!
雖然我唔係呢間公司但我信係真
機場好多公司都好西
同埋翠華聽日開始無員工餐
得95折

機場食飯無晒選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞