「即管笑」想喺香港做日文敎師要有咩資格?

22 回覆
2 Like 12 Dislike
是咁的。我現在讀緊N2,7月都會考埋N2 JLPT。咁我讀日文目的就係因為想做日文教師,咁就plan緊可能今年10月或下年四月報長沼日本語學校,又或者可能會直接去報日文教師嘅專門學校。但問題就嚟,我喺香港只係叫做讀完大專,當我即使我成功讀完日文教師課程,返到香港要搵日文學校請,其實難唔難?始終無讀大學
我知道係有少少白痴, 但我真係想知道日文教師要有咩資格, 應該點預備之類。
你諗下你係日文學校老細會唔會請個外人而唔請自己畢業生?
如果佢請外人教即係承認佢自己教既學生唔掂?

有識人做緊
佢係做緊個間度學
但佢日文唔勁
應該要有n1同果個日本語教師資格
不過我個老師係研究日文到碩士 講最尾應該都係學歷
但你目標係係邊度教同咩對象先?中小學生興趣班果啲可能得個n1,2都夠做
如果話我想留學之後,返我香港本身讀個間做,機會大唔大?
想起碼做到一個常規教師,可以的話,能夠教到N2就最好啦
冇咁既水平真係唔好去害人
為人師表唔係咁簡單
如果你有心的話
我老師係三大畢業去左日本東大讀3年phd 漢學研究 返黎教日文
會過去呀,我都唔想誤人子弟
現在所做都係為做日文老師而作準備,我都唔希望自己會誤人子弟,害人同時又玩自己
你同學校d先生同staff熟既咪大
純粹考到N1係唔夠
學上面巴打話齋,你至少要係日本做過2年野,了解日本人文化先。
做語言教師,除左講得流利同文法運用唔會錯之外,你仲要make sure發音、咬字、重音、高低音係標準。唔係既話就會好似搵個大陸人教鬼佬講廣東話咁。
而去讀語言學校再考埋個N1並唔代表你講同運用可以好高Lv。呢d野要浸返黎。

除此之外,你仲要了解當地文化,唔係淨係人地有咩節日會講咩說話同食乜野做乜野慶祝咁,而係書入面學唔到既日常生活用語你都要明白。如果唔係,學生接觸到問起你,你唔識答或者鳩答,就誤人子弟。
舉個例,就好似鬼佬搵你學廣東話,佢可能會問你咩叫「瀨野」咁既情況。

不過如果你打算淨係教人50音咁就無野了。

利申: N1 pass,係日本做緊野,口語唔好,做得好辛苦
最低:n1 + 日本語教師資格

實際上冇浸幾年根本冇用
n2都未pass就已經諗做老師
其實就算有n1都唔夠用啦
有考過N1都知JLPT得啖笑
有N1既聾啞人士多到你唔信

要有教人既資格始終要係果邊生活過講得到native既日文再加學位以上先掂, 唔係既話你都冇信心可以同班在港日本人, 海龜同讀CUHK/shitty日研班人爭飯食
留學係必須
巴打依家近況如何 可唔可以講下,小弟都有興喺呢方面發展但同巴打情況差唔多
七月考N1。打算下年過去。始終都要一步一步咁你
巴打介唔介意私下交流下,小弟都係打算下年過去,想請教下心得
唔該哂
https://t.me/royhui25
有目標先有機會成功嘅
巴打係將個目標放得遠嘅姐

上面都有巴打講留學係必須
一兩年都未必夠
我本身係香港讀咗兩年日文
去咗日本三年都覺得好多唔識

而家係日本讀緊u
順便讀緊日本語教育資格
呢個資格係大學、專門學校
同外面啲機構搞嘅講座都讀到
但係唔會用呢個資格搵食
諗住搵唔到工個陣用嚟做後備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞