[再見廣東話] 希望有朝一日,可以有人做下呢種街訪,問下香港既00後學生........

53 回覆
101 Like 0 Dislike
或者你都睇過
如果未睇,阻你4分鐘睇睇,唔係好耐

https://www.youtube.com/watch?v=VtMptIUm1io

希望教育界巴絲打,會有人呢種街訪
香港未見有人落場直接做次街訪放上youtube
了解下依家00後,其實係咩心態

網上點傾都無用
直接落場問最實際
呢種文化入侵仲攞命過極權
去過啲小學功輔班教啲細路
會發現用廣東話教佢地中文係幾乎教唔到
因為佢地啲老師教課文只係會用普通話教
一啲深少少嘅中文字佢地係完全唔識用廣東話讀
最衰就係好多人覺得冇問題。
有錢人或者中產子女覺得呢啲廣東話粗俗冇文化,寧願你說得一口流利英語、普通話好過學埋哂啲有傷風化嘅粗鄙方言(佢哋當廣東話=粗口,難登大雅之堂。)
窮人又覺得識埋呢啲嘢影衰自己,寧願學普通話溝通好過。
新香港人:「我從小就說普通話,為啥要學方言?廣州話有啥用?香港是中國的,沒有中國,香港就完了!還說甚麼方言來遷就你?」
真正冇文化嘅人其實就係依種人,為左利益連自己文化都可以出賣,到頭來連自己係邊個都唔記得
垃圾00後
除咗支共,父母都好大責任
因為00後覺得自己係中國人 應該要講普通話
佢地根本唔會認同自己係香港人
呢種文化殖民,喺強國好多省份成功,西藏新彊都係
依家複製嚟香港,真係好難抵擋
所以要靠大家努力去維護廣東話
佢哋上一代或者祖先,都係本身住中國,因逃難而來港,身在曹營心在漢,除咗文革時期親共親到出面嘅,仲有唔少大中華膠,口裡反共但係又自認中國人,天真地為中國爭取西方式民主(實際上她WFC)。
呢個就當然嘅事。
但係實際上又談何容易?
整個香港社會有意將85-96年嘅一代人架空、鏟除來讓位畀新香港人,即係97後一批,講得唔好聽,85-96年代嘅一批係唔存在,係一批「實驗失敗品」 ,因為佢哋既拒絕接受中國民族意識、又留戀英國殖民期時期嘅美好,對於中國政府來說,呢啲係中國殖民統治下嘅眼中釘,不得不去除。
睇完好沉重
同香港人用簡化字一樣,冇乜問題。
從中學開始除了默書唔可以寫簡體字之外,其餘時間用咗都唔覺得有問題。
講真,負面野聽得太多,最近成日諗:「喺咪無嘢可做呢?」最後得出結論:你做咗可能會有機會扭轉劣勢,但你唔做就一定死

現今可做既,就係用卑微既力量,令廣東話不致失傳,喺日常生活中去維護廣東話,例如有人用普通話問路,就用廣東話答佢,又或者唔好俾仔女讀普教中學校,俾d仔女聽下廣東歌…
呢批人唔係牆頭草(食兩、三家茶禮嘅世界仔女),就係當自己係中國人(大中華愛國膠上腦入血),對於香港嘅文化真係他媽的理會。
我堅持話畀我兩個女知,嗰啲唔係叫普通話係叫匪語,嗰啲唔係中文係共產垃圾字,一定要用廣東話教一定要話畀佢哋知你哋係香港人唔係中國人
如果全部都係普教中,都咪話唔易搞。
廣東歌喺而家親共傳媒嘅「宣傳」下,不但成為小眾,而且貶為「老土、過時、不思進取」嘅古老音樂,遲下同粵劇一樣搞到唔湯唔水。
過多十年 相信廣東話,繁體字只會係小數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞