面試時間同成功率有冇關係

35 回覆
2 Like 13 Dislike
岩岩見完工,前面果個見左25分鐘,我見左15分鐘就見完
時間短係咪多數唔得
冇 不過 低過average 都GG
自身經驗
冇 不過 低過average 都GG
自身經驗

又要繼續失業
我覺得有
我公司請個D見左半個鐘 唔請個D見左5分鐘
今日見左九個字
自覺表現一般唔會請
唔啱嘅問咁多做乜
我試過見三粒半鐘
1hr30mins做卷
其餘時間面試,又拎咗我勁多資料
其實我覺得佢想收集個人資料多d
因為佢問咗好多我覺得同見工無關既問題
-
亦試過兩次同一日first in完再second in
第一間first in完就去另一地點立即second in
純粹面試,唔計車程總共in咗都有個半鐘

另一間就係上午in完,下午call我返去second in
上午考咗題數學題,10mins excel skill test,同presentation,搞咗個半鐘
下午second in快好多,大概45mins就搞掂
total兩個鐘多d
呢間係請咗我
佢拎既資料唔多

~~~

我覺得最主要睇返佢拎既資料多與少(拎好多果d似係想chok料多d)
面試長度都有影響,唔係話愈長愈好,係睇佢係想chok你料定教你野
如果真係想請,好快就會call你返去second in,仲會好快比offer你
唔係,可能見你咩都識答咪早d完,請硬仲傾咁耐做咩
5分鐘又短得滯,短極都15-20分鐘啦
應該係話睇樣 佢見到你個樣唔開胃已經唔想見
試過有個肥婆黎見 我同事同左腦細講 佢即刻話唔見
等腦細就有15-20 見就無 好慘
試過in某大學 屌你老母 做完test 等足兩個半鐘先入房in 入到房自介完是旦問左一條問題個interviewer 就話仲有無野想問 即刻起身一句:唔想請咪晒大家時間
入房到出房歷時7分鐘
5 分鐘出番黎 應該唔請
15分鐘搞掂有D 機 可能佢唔得閒見咁耐
30 - 60 分鐘合理
120 分鐘 見完HR 先再見dept head 根本係工作久效率

120分鐘+ 60 分鐘test 佢當公司係考評局
試過見份工幾分鐘就話請
就知好等人用
最後唔過試用期就辭職
first in hr 成粒鐘 成個月都冇通知second in
已經fail左
冇心請咪唔撚in你囉
咩大
有咩關係 係你就係你,唔係係就唔係你架啦!
其實都好 唔洗浪費大家時間
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞