日本文化協會定pasona學日文好?

13 回覆
1 Like 3 Dislike
想學日文for去旅行可以同日本人正常對答
睇得明生肉
本身想自修,但深深知道自己唔比人迫就會懶
所以都係想上堂...
請問呢兩間邊間好d呢?
Pasona學過 老師全部係日本人
佢地會識少少英文不過唔識中文
一班人數唔多 教得好好好慢
唔使驚跟唔上
完全無學過都唔使驚
每讀完一級都要考升級試 合格先俾升班
一級差唔多讀三個月⋯⋯好似係
個模式無記錯嘅話係全MC 同能力試一樣
個人覺得唔錯 不過偏貴
感覺幾吸引,我有學過50音咁,文法記得少少咁
但懶得考試,所以如果報都係由最初級開始,可唔可以講講最初級果三月教咩?如果唔難既話我就考個插班試試。
我就覺得唔難
因為我本身其實有d底
但係唔知佢個課程難度去到邊先會由最初學起
學左半年考左兩次升班試都係滿分
然後就Quit左
最初級主要係50音加好基本既文法咁
我見去到第二級就無啦啦少左好多人
不過就唔知佢地係考唔到定唔想讀啦
咁點解巴打你唔繼續讀落去嘅
定係搵到其他地方讀
我之後因爲忙有一排無學到
然後咁啱做左幾題mock
覺得原來能力試冇想像中咁難
就膽粗粗走去報N2
之後發現我可以係冇乜溫既情況下高分pass
過多一排就繼續埋祼考N1
就...發現自己其實無必要學
可能個人睇得太多日劇日綜動漫掛
所以其實我正式學就淨係得pasona果半年
留名學嘢
唔洗諗,pasona
如果係咁,好似考考個分班試好d
因為我係太空人學過下忙得濟無再學,
已經又有少少失憶
但由頭開始我又嫌太慢 (我都知自己煩膠sorry
上網睇過東大 好似話好chur 有無得講多d
明白明白 因爲我都考慮緊東大定pasona
所以都睇緊2間d評價
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞