有冇人做緊要講日文嘅工作

38 回覆
0 Like 0 Dislike
喺日本做緊嘢,嚟緊會返香港發展,想知有咩工要用要到日文
X氣
x x壽司
xx 拉麵
xx 烏冬
吉之島一田
做YouTube 翻譯啦
係21314呀
咩嚟
問下六道仙人請唔請人
鬧緊你
睇唔明
唔該哂
呢個幾好笑
香港好多日企都要識講日文既人架啦

利申: 做緊P字頭個間
バカ啊 やろう啊
巴打,你覺得你做緊依間好唔好做呀,上下關係嚴唔嚴呀
日企邊會好做架
一來太過structured

二來人工低晉升慢

三來香港日企既角色永遠都係二奶,核心工作職位如engineer designer 個啲做十世都唔會有你份

四就係要睇工作性質岩唔岩自己啦,
我個部門工作性質岩我,多出差
相反隔離日日做routine 野悶到嘔

上下關係呢啲野睇下你間公司夠唔夠國際化
同埋睇下你間野既文化,好難講
不過我個度好輕鬆 大家打成一片
U記
巴打你介唔介意講下你一開始幾多人工同依家升到幾多呀
你咩部門呀?經常來往日本?
做routine可唔可以做其他嘢先,得嘅都ok呀
我都係做左幾個月
入職人工12至14k 不等
我都係得14k

部門就唔講啦
老老實實做日本公司既人都想個個月去日本
不過而家科技咁發達都好少要親自去日本
通常都係電話 Skype 搞掂

當然有好多公司都會去日本出差啦,呢層唔清楚

以日本公司黎講 佢地唔需要香港人去做一啲好重要既野,佢地只係需要香港呢個中間人去走出世界,尤其係要借我地去接觸一啲原料供應商,製造商。所以要出差多數都係去大陸或者東南亞。

至於你想做其他野的話 咁要睇下你想做啲乜同埋你公司日本人&外國人/香港人比例。

如果你滿腔熱血要改變公司但你身邊全部都係日本人既時候,應該冇乜人會show 你。
同埋有樣野你要明白,日本公司請得你就淨係expect你做呢啲,就唔好做太多無謂野。

不過都係個句 其實都係睇公司文化同你team既文化,好難作準既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞