你地屙完屎個屎眼會唔會有舊野突出黎?

189 回覆
40 Like 133 Dislike
推到樓主po圖 交流下飲食資訊
仲未有圖
你都on9,我次次身體有咩問題都係上嚟連登問人醫返好,做咩要嘥錢睇醫生
仆街我都係
你係咪吞過吹波膠 啲吹波膠消化唔到就會痴住個屎眼
你一用力柯屎 你大腸啲空氣就會吹脹你啲吹波膠 所以白色成個波咁
係咪要屙埋條腸黎?
養成定時排便習慣,排便時避免過度用力或時間過長,有助預防痔瘡。(網上圖片)

2018/02/01 (週四) 12:01上午

醫 for Excellent 痔瘡水解技術治療 可毋須麻醉下進行

痔瘡問題令不少人困擾,早前台北有婦人到診所進行微創痔瘡手術,麻醉期間心跳停頓死亡。近年香港引入無創傷的「痔瘡水解技術」,可以在毋須麻醉下進行,快至30分鐘內完成。病人毋須住院,手術後可即時上班。

痔瘡的成因,是肛門靜脈受到擠壓,導致充血腫脹或發炎反應。外科專科黃博熙醫生解釋:「痔瘡有外痔和內痔之分,外痔是摸到和見得到,患處會出現腫痛和痕癢。內痔主要症狀是出血,部分人可能會感覺痕癢,或患處有腫痛不適的反應。」他表示內痔與外痔屬階段性演變,由內而外,而香港約七至八成求診患者都是混合痔,即同時有內痔和外痔。

治療痔瘡有很多不同方法,最簡單是藥物治療,包括藥膏和口服藥,目的是紓緩及減少痕癢、腫痛和發炎等症狀。但如果想徹底解決痔瘡問題,就需要採用手術治療。

傳統手術創傷大康復期長

「傳統手術治療包括開放式手術或痔瘡槍手術,切除腫脹部分。除了需入院和在麻醉下進行外,復元時間接近兩星期,其間不可以浸浴或游水,排便時手術傷口會特別痛,而且很多時會有便急的感覺。也有部分病人手術後出現肛門收窄,導致排便困難的後遺症。」

而近年愈來愈多人採用的「痔瘡水解技術」,是從英、美引入,全球有十幾萬宗案例。其原理是利用微電流截斷痔瘡的血液供應,同時分解痔瘡內的水分。當痔瘡失去養分供應,會逐漸萎縮凋謝,繼而被身體自然吸收。

「整個萎縮凋謝過程大約需要兩星期,但對於一些較嚴重的混合痔徵狀,例如腫痛或出血等現象,治療後會立刻得到緩解,隨後兩、三星期情況會持續好轉。」

黃醫生補充,此技術的好處是過程快捷無痛,毋須麻醉亦不會流血。除了孕婦、有出血風險或肛門附近植入了金屬物等人士外,大部分病人都適用。「尤其是之前做過痔瘡手術,復發後無法或不想再做手術的病人,新技術可以為他們提供一個出路,能有效改善痔瘡出血、腫痛和凸出的症狀,紓緩病人不適。」

大便帶血後果可大可小

相比傳統手術有一成機會復發,「痔瘡水解技術」的復發率約為兩成。「同任何治療一樣,如果不配合改變飲食及生活習慣,痔瘡問題有機會再次出現。反過來說,其實大部分病人都可透過治療和調節生活習慣,根治痔瘡問題。」

黃醫生又提醒,如發現排便帶血,應盡早找醫生檢查,勿以為是痔瘡就掉以輕心。「病人往往會將肛門流血或不適當成痔瘡,其實無論是腸瘜肉以至結直腸癌,都會有流血徵兆。所以若果見到大便帶血或隱血檢查呈陽性反應,建議作進一步檢查找出病因,以便及早治療。」

http://www.metrodaily.hk/metro_news/醫-for-excellent-痔瘡水解技術治療-可毋須麻醉下進行/
痾拔甩
俾人屌得多

試下拮穿佢睇下會唔會好返
打邊爐啲魚卜拮穿佢即刻謝啦
絲打你有照過鏡係白色波??
都話唔痛
同埋係白色唔係紅色
無照過咩色但摸到差唔多情況
我有個fd話試過粒白色波成個乒乓波咁大
但過一陣又縮返入去
不過我google咗脫肛好似可以縮得返入去嘅都無咩事
話啲屎太硬都會甩出黎
都話唔痛
同埋係白色唔係紅色

個個病早期都唔痛架啦
唔通等中期未期痛到死
直腸癌先醫
我用乒乓波 塞住你個蘿
你去檢查果陣粒白色波係突出黎定係縮左入去?
佢點同你檢查
我都有
同埋佢有冇講粒白色波係咩黎
似係肛門附近血管腫脹左
我之前內庤痔都係咁
要一晚時間先縮番細
醫生講呢個情況多數有內痔
嚴重內痔會痾血 我就係呢個情況
我割出黎有5cm 大
你應該睇睇醫生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞