嶺南係咪剩系好過OU少少

28 回覆
6 Like 58 Dislike
話說嶺南係屯門,系郊區,唔似OU得一棟野市區都可以早過佢升格叫「大學」

OU雖然科科都無ranking,又唔似嶺南商學院甘有AACSB,但勝在無限開科,有Nursing,嶺南得三個學院

OU雖然年滿十七歲即可入讀,但勝在有全日制每人有三萭+不定期的funding補助,可以無限擴招,有無限資助學額,同嶺南學額限住限住甘唔同

OU雖然好似每年得一二個人入Big 4,但勝在每年出200個倒的「會計師」,同巨量(mental health) nurses 你搵唔工 再同你講無包生仔

OU雖然年滿十七歲即可入讀,但勝在資歷架構第五級,可以好神奇甘二年入面(Ordinary degree)由小學畢業train 到佢變大學生成本效益不脛而出

嶺南人衰係英文差,IELTS八大入面排尾2(包尾),但OU人係八大之外,勝在無考的需要

系你老母
開大First Hon>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>嶺大
lingu中文系好似同hku ba不相伯仲,各有千秋
ling u 起碼ugc, 質素點都比ou好啦
字都未撚識嘅,咩U你都入唔到
成篇文睇到好唔舒服
5p到
總係覺得樓豬曲線踩ou
甘你老母
Ling U>Hku
支持政府廢除所有中學同大學(OU除外),中學雞全部打工至17歲,再由公開大接收,二年成學士(QF5),以達至最高成本效益。
唔洗嬲,見倒有好似係OU仔出左好多狙擊教院的post

係倒提下佢地間U係咪本質

結論係OU的學位唔可能同八太so as嶺南對等

至少嶺南嘅學生識打中文
OU都攞嚟打飛機
唔知你笑乜啦

讀書既野個個目的唔同

政府工就全基本上係大學都一視同仁
升學就睇hon 話知你hku 定樹仁開大

理論上 係Ou讀到first hon個人認為會比其他u既first hon更勁

因為ou成績唔拉curve
過到3.5條線做first hon姐係你超過有一半學分係拎A 4.0

而拎A係85分以上

利申:鯨大仔
巴打你係咪有30分見ou難攞first hon先入ou
ling u平均21,ou平均16-17,hku平均收26分。各有各讀姐,無咩好比較,唔通讀劍橋牛津又要成日話自己屌打你地?

真正勁人係唔會得閒笑其他u, 只會繼續做好自己
系你老母臭系咩死5p!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞