有冇人明謝霆鋒首「潛龍勿用」既意思?

15 回覆
1 Like 1 Dislike
好似叫佢條女唔好發姣收兵
睇落應該係咁
潛龍~ 勿用~ 極度撫慰~
「給你精細的血管 給你精美的五官
不等於你需要公開搞試用
給你一柄手槍 不要給你子彈
它會跟你纏綿地溝通
給你一對手 不等於要擁啊擁
不要擁抱擁到歇斯底里
做到人人樂用 這是承諾你懂不懂」

接著這段和副歌的歌詞寫得最精彩。既然男主角可以當女主角是物件,詞人索性將女主角的身體各部位拆開,再利用不同部位去繼續表達對女主角的不滿:上天給女主角一副「精美的五官」,不代表女主角要利用它去勾三搭四;上天給女主角一對手,不代表女主角要「歇斯底里」地去擁抱其他男人。

10幾年前既歌,到今時今日變得更貼切
最近我做左好多唔應該做既事:
鍾意左一個唔應該鍾意既人,
等一個唔應該等既所謂機會,
晒左一啲唔應該晒既時間,
諗埋一啲唔應該諗既野,
去左一啲唔應該去既地方,
食左一啲唔應該食既野,
番左一個唔應該番既屋企,
同埋上過一張唔應該上既床.

然後大家做左好多唔應該做嘅事,
之後, 大家都覺得唔應該繼續咁落去
唔知自己想點, 剩係知道自己唔想點.
例如唔想俾其他人知道我同佢之間既事,
唔想大家走黎走去唔知為乜,
唔想你搵我, 我搵你,
唔想唔誠實啦, 唔坦白, 唔見得光,
唔想有秘密,
亦都唔係好想知道大家有幾鍾意大家,
總之高興就得喇.

我唔想太認真啦,
但係又唔想玩玩下,
我都唔係好想知道一啲我唔想知道嘅事,
其實我同佢, 應該係見少啲好.

唔應該鍾意,
唔應該傷害.
唔應該發生嘅,
唔應該開始,
唔應該結束.
我知, 我唔應該再搵佢,
但係我又好想知道,
佢會唔會因為我而唔開心?
每逢我一個人既時候, 我就係度諗,
到底, 我自己應該想點?

最近我好鍾意一個人, 自己一個人.
一個人四圍去,
一個人開工, 一個人收工,
一個人去食飯, 一個人去飲o野,
一個人匿埋在屋企亂禁個遙控.
夜晚一個人上網, 有時一個人跑步, 一個人打機,
一個人去做Gym, 一個人去卡拉OK, 一個人睇戲,
間唔中一個人砌下模型.
星期六晚, 一個人去party,
跟住一個人聽歌, 一個人跳舞, 一個人流汗, 一個人離開,
一個人上車, 跟住一個人返屋企,
一個人開心唔開心大笑大叫...
連續好多日都一個人.

一個人有個好處, 就係唔洗有任何責任.
唔洗有禁多包袱, 每日24 小時, 都係屬於自己.
個世界幾時開始, 幾時停, 完全係由我一個人話事,
我鍾意去邊就去邊, 做咩就做咩,
諗咩就諗咩, 我鍾意點就點,
總之我鍾意就得.
我鍾意一個人.

其實我唔係好肯定,
我係鍾意一個人,
定係鍾意兩個人?
有件事, 我一路都諗唔清楚,
就係到底我同佢一齊開心啲吖,
定係我自己一個人開心啲?
呢個問題, 似乎一個人係搵唔到答案...

最近我時時都係一個人,
得番一個人.
無無聊聊一個人啦,
行行企企又一個人,
開心唔開心都係一個人,
自己, 一個人,
諗起兩個人嘅畫面...

我地一齊食飯, 一齊行街,
一齊番屋企, 一齊生活,
用同一條毛巾,
用同一隻水杯飲同一啖水,
上同一張床,
一齊開心, 一齊開始, 一齊停.
跟住, 又一齊去食飯,
一齊行街, 一齊過馬路,
一齊停低, 一齊番屋企,
用同一個洗手間,
上番同一張床, 做番同樣既動作,
一齊無無聊聊又一個下晝,
跟住一齊睇VCD,
一齊恰埋眼, 一齊諗下將來,
一齊傾計.
一齊諗下之前發生咩事,
一齊諗下之後又發生咩事.

到底應唔應該一個人, 定係兩個人好啲?
一個人開心D, 定係兩個人開心啲?
一個人, 兩個人.
證明十幾年前已經噉多臭雞收兵 多到要作歌
係寫畀張栢芝
為何拿甜言蜜語 印証你臭雞有用
別以為長期陪著我 會廢掉嘴角啊臭雞
女權撚收唔到兵係不能, 非不為
解釋到點解佢哋咁憎男人
睇歌詞 好似真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞