九巴司機起底?

20 回覆
7 Like 5 Dislike
肇事車長大起底 自稱巴士迷 4年前高速掟彎掃毀5米欄

大埔公路傍晚發生19人死亡的特大車禍中,有認識肇事車長的人士致電《蘋果》報料,指出該名車長花名「口罩明」,自稱「巴士迷」,活躍於多個網上巴士迷群組,曾在網上平台留言:「介紹下自己背景先,年近三十,冇樣,冇身材,冇車,冇樓,有信用卡,冇學歷,月入唔過兩萬,少講野(嘢),睇場合怕醜,睇場合內向,消費模式極度慳皮,唔應洗(使)既(嘅)唔洗(使),應該要洗(使)既(嘅)都可以唔洗(使),放假冇野(嘢)做可以係反正都有野(嘢)做,不如去開工搵多日錢……」

據知,「口罩明」愛好揸巴士,一向慳儉的他早前更不惜花錢買入一部舊式「熱九」,還改名「MING CHAN」不時在網上炫耀。不過有認識他的巴士迷指出,「口罩明」駕駛態度相當有問題,更直言:「佢遲早出事,今次終於搞單大鑊嘢!」原來2014年8月,由姓陳車長駕駛的九巴亦曾發生交通意外,造成一名途人及一名乘客受傷。

記者找到當日的報道,當時27歲的他駕駛一部46X九巴,當駛至葵芳港鐵站時,疑轉彎車速太快失控,掃毀路邊5米鐵欄及一條石柱才停下,車頭嚴重損毀。當年車禍時,該姓陳車長才剛入職九巴7個月,當時車上乘客僅三人,其中一名乘客事後更因不滿車長駕駛態度,直言:「我腳痛都落去鬧個巴士佬,離晒譜!」
巴膠/廢老, 呢兩個category 連登仔最鐘意攻擊
巴膠對廢老
想問佢買部熱狗可以泊喺邊?
垃圾
我係死者家屬一定打尻死佢
巴膠
起到條facebook link 出黎未?
佢啲退役巴士珍藏品下場唔知點
冇人幫佢交泊車場租仲唔充公劏嚟買
巴膠都可以做車長 根本九巴責任

分分鍾渣渣下車屌死氣喉都唔出奇
矛咩盾
巴膠唔影響人都還好
宜家害左十鳩幾條人命
根本啲巴膠就唔係正常人,EQ低得黎性格又要威比人地睇。玩玩下當返工,咪撚比佢地揸巴士啦…
狗鐵唔請鐵膠真係好明智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞