會師中環:Big4「山墳文化」 - 神仙丁

27 回覆
5 Like 7 Dislike
會師中環:Big4「山墳文化」 - 神仙丁

早前汪明荃汪阿姐在無綫頒獎禮爆出金句,叫公司「人工加多啲、休息時間多啲、山頭文化少啲」,就可以留到更多人才。前兩句固然放諸四海皆準,最後嗰句就更係唔少大公司嘅寫照。

以Big4為例,一條Team很多時便過百人,老闆又有三五七個,很自然便會分黨分派。大家不要以為會計師日日加班便沒閒情逸致搞山頭文化,其實不然,因核數項目以隊伍形式進行,時間一過很多老闆便會建立了自己的團隊,各據山頭。

整年間,要數代表「山頭文化」的盛事,一定要講年度職效評估。很多人以為畀分係講員工實力,但最後都係講你老闆的牙力。「畀分派對」說穿了就是老闆們拗手瓜的角力場,如果一個老闆有勢力,絕對可以一鎚定音,提升一隊人馬的分數及人工,哪怕佢哋只是表現平平,亦冇人反對,反之亦然。

故此,很多時員工們都會想泊個好碼頭,祈求路路亨通。但泊位除了技術,仲講運氣,例如入職時俾人派錯山頭就好難翻身。猶記得有同事曾講:「我個山頭,山墳而已。」其實佢都冇講錯,搵山頭就如覓山墳,你要做嘅不外乎都係搵個風水好嘅山頭,然後祈求山頭主人保佑,君不見公司有不少人因受祖先保佑便上了神枱,平平安安做經理嗎?
會師中環:Big 4的加薪壓力 - 神仙丁

「十幾年前起薪點一萬蚊鬆啲,依家起薪都係得萬三四。」呢句說話係出自一個Big4合伙人。
到底十幾年前Big 4實際人工有幾多,我後生,未經歷過。但以我所知,整個薪酬架構的確有一段長時間無甚增長,當年大家對加人工都毫無期望。根據前輩所說,呢個情況維持了「冇十年都有八年」,直到到早幾年前才開始有所改善,人工加幅追到通漲,大家亦漸漸對每年九月嘅薪酬調整「雙眼帶着期望」。
不過,為員工帶來期望係一件好危險嘅事,尤其係人工方面。正當往績預示好結果,反高潮就會出現,而Big 4人工調整係過往兩年就出現了兩次反高潮:2016年畢馬威(KPMG)減薪及2017年羅兵咸永道(PwC)凍薪。
前年KPMG減薪尚算情有可原,畢竟有大客如匯豐離開,難免要開源節流,可惜員工用腳投票,東家唔打打西家,員工不停流失,嚇得公司第二年頂硬上將人工加至與市場同步,以免失血過多。誰知上年PwC又突然離奇凍薪,月薪由Big 4最高變最低,龍頭公司亦保不住員工,結果重蹈KPMG覆轍,淪落到近幾個月要瘋狂請人填位。
這兩個故事均說明了一件事,就係十年如一日的薪酬已不合時宜,Big4員工已經預期每年加人工,多少是後話,但一定要有,否則員工便會紛紛跳船。相信前車可鑑,來年老闆們將感到不少加薪壓力。
會師中環:做爛市死路一條 - 神仙丁

會計界競爭激烈已經唔係新聞,即使是Big4,一樣要和中小型會計師樓打泥漿摔角,齊齊減價做爛市搶客。就市價而言,如果要搶客,減兩三成核數費用為基本消費,某啲情況甚至會附送其他專業服務。
這種做爛市的打法其實已存在一段時間,老闆的賺錢思維是:「減價唔緊要,最緊要喺其他地方賺返。」所謂其他地方,說穿了就係拎員工開刀,只要每人無償加班幾小時,條賺錢數就計好了。這種想法雖然離地,卻十分湊效,所以減價戰就開始漫延全行。然而減價總有盡頭,員工加班亦有極限,這種「七傷拳」的打法終有一天連自己都打死埋,對公司甚至行業的長遠發展都冇甚益處。
「七傷拳」打法,前提係要盡量將成本壓低,但現今的經濟環境已不再容許這種做法。通漲不斷、會計人員薪金重拾升軌、香港寸金尺土等因素都對會計師樓帶來相當嘅壓力,面對如廝環境,老闆們實在應該考慮建構一個更具持續性的生意模式,尤其是如何在AI和區塊鏈的大趨勢下增加效率和服務價值。可惜就我所見,現時行業做法就係使用更多「七傷拳」減價搶客填數。
其實,減價戰的後遺症已漸漸浮現,例如公司越搬越偏僻,由中環去金鐘再到銅鑼灣;又或者要員工經常OT嚇到人才鳥獸散。如果老闆們到現在仍沒感覺,到冇彎轉時才醒覺,就未免太遲了。
做big4既出下聲
做big4仲慘過做狗
等d on9老母仲覺得好正好高人工
PwC 凍薪都on9

當自己排第一就唔使加人工咩
唔加味一樣有堆 Freshgrad 狗衝去做
sbt
一個願打一個願捱
搏入去做幾年個經驗啫
廢屄先做big4
個幾年經驗有咩用
大把人都有
其實好多大公司都係
笑死
唔多關FG事,擺明針對緊SA2以上
公司名氣同埋basic salary
考完牌出返來,最廢都35K以上啦

我知,連登仔個個月300K以上唔會明架啦
最廢都35K 依句 除左advisory 同FS出身之外
有幾可係真

出面一個 financial AM 要求 big4 經驗係兩皮幾
我識人SECOND TIER 2年之後再入BIG4 做2年

轉左去做進出口既公司, 坐左2年AM, 都係3萬蚊多D
香港人係咁閪有咩辦法
好多行都係咁俾人壓 但每年一樣有咁多人9衝
唔好話firm 與firm 之間頂爛市
打工果班咪一撚樣頂爛市
可能你會覺得冇志氣,但IA或者難D轉嘅compliance都應該有呢個位

Financial 真係諗清楚先好做,未必舒服過做big 4 audit
以前做迫科 3個月唔夠就走咗
走咗去做IT狗
考完牌出返來,最廢都35K以上啦

我知,連登仔個個月300K以上唔會明架啦
最廢都35K 依句 除左advisory 同FS出身之外
有幾可係真

出面一個 financial AM 要求 big4 經驗係兩皮幾
可能你會覺得冇志氣,但IA或者難D轉嘅compliance都應該有呢個位

Financial 真係諗清楚先好做,未必舒服過做big 4 audit

咪啱囉,除非係A就走出來,SA出來做IA唔俾個Senior你都唔會走啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞