[戰爭片]有咩推介?

33 回覆
1 Like 0 Dislike
如題
小弟最近迷於戰爭片
最近睇咗Dunkirk同Black Hawk Down
仲有沒咩好推介
Top Gun算唔算
雷霆救兵細個已經買左dvd果d碟 鋼鋸嶺入戲院睇 正 另外果兩套search下先
收到
Band of brothers
睇睇先
The Pacific
Black Hawk Down
U-571
FURY
建軍大業
大敵當前
a bridge too far
the longest day
the great raid
13 hours the secret soldiers of benghazi
the final countdown
呢套正 開頭講返列寧格勒圍城戰,
一車車蘇聯士兵去送死最有畫面 Rachel Weisz又靚爆
樓上講13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi都唔錯,推介下zero dark thirty, 成套嘢冇乜開大片場面 ,但氣氛一直都緊湊, 同埋呢兩套嘢都好真實, 睇完可以去google返單野同個building
Das Boot
Merry Christmas
上面都講咗好多 唯有講吓下面個堆
My Honor Was Loyalty
永遠的零
山本五十六
Lone Survivor

如果 pianist個d之類都當戰爭片 個list都可以再加長d
話明戰曲緊係算啦
另外我想提下啲戰爭game其實都可以當電影咁睇
特別係Call of duty二戰果幾集
如題
小弟最近迷於戰爭片
最近睇咗Dunkirk同Black Hawk Down
仲有沒咩好推介

Fury
永遠の0
12 壯士
Good morning Vietnam
用表面歡樂嘅態度側面描寫戰爭嘅殘酷
Full metal jacket
講軍隊嘅訓練(精神洗腦)及戰爭殘酷摧殘青年嘅心智
First blood (Rambo)
控訴戰爭之後退伍軍人不被社會接納
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞