第八回唔試唔會做-香港中華煤氣(HKEX:00003)-粗淺分析

41 回覆
32 Like 5 Dislike
10送1紅股係財技之一。實際上公司無將盈利分享比股東。只係不斷將每股權益溝淡,隱藏每手股票股票升幅。
已正評,不過我好似睇唔到有咩分析…

加油ar
但要分析長遠維唔維持到 可以有咩角度
呢個問題努力改善中
請期待下篇
多謝
記低先
有人評論有政治目的 我都覺得好合理

15年前的股價在9元以下,而現時的股價是18元,若果煤氣不用送股這政策,即是當年的1,000股等同現時的1,000股,那麼當中的升幅就會完數以股價去反映,而真實股價就是至75元,而不是今天的18元。當然在股東的角度,兩者是沒有分別的,而分別只在於你見到煤氣的股價是今天的18元,還是75元。

當煤氣的股價是75元時,大部分人都會認為這股是大型的股票,甚至認為這是貴(當然這與平貴無關)。不過,對香港人來說,見到煤氣的股價由9元升多倍至75元,可能會對煤氣有負面效果。

關鍵在於煤氣是影響民生的公共事業,更是壟斷市場,無論是加價,還是賺大錢,都很容易觸動到市民及政黨的神經。

因此,愈低調去賺錢就愈有著數,而以每年10送1這方法,令股價每年自然下調約一成,這就會將企業賺錢令股價的上升得以隱藏,令不知情的外人看來,煤氣十數年的股價都只是升一倍,不算賺大錢的企業,成功避免成為市民政黨攻擊對象。

https://www.edigest.hk/%E5%B0%88%E6%AC%84/%E7%85%A4%E6%B0%A310%E9%80%811%E7%B4%85%E8%82%A1%E5%8F%AA%E6%98%AF%E5%81%87%E8%B1%A1%EF%BC%9F/
財技既意思即係管理層既決定。就算個公司無錢賺都可以做到。你要去分析呢樣野我諗你親自走去問下四叔仲實際
買股票分析佢地既財技係無咩大意思。正如上面巴打所講,佢咁做只係想保持低調。你要分析既係佢地盈利能力。但係你連最基本既ROE都無
下次多做比率嘅比較
最近先睇你寫緊d乜...唔知你個定位係乜,如果係簡介煤氣都還可以
,分析黎講就無乜insight

係人都知佢集中中港業務,咁比例係點樣?

其實中國已經超過double 香港業務
咁點解佢咁做? 因為香港已經發展完,要番內地發展
咁番內地發展,e part 點分析先係重點,亦都係最難睇得透個部分

我自己就好擔心佢係國內既業務
可以話係潛力,亦可以係重大風險
定位努力咁發掘緊
國內業務會係遲啲研究港華燃氣果陣做得好啲
多謝意見
因此,愈低調去賺錢就愈有著數,而以每年10送1這方法,令股價每年自然下調約一成,這就會將企業賺錢令股價的上升得以隱藏,令不知情的外人看來,煤氣十數年的股價都只是升一倍,不算賺大錢的企業,成功避免成為市民政黨攻擊對象。

攻擊又點
根本wfc
睇下823
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞