[英文系]勁人係讀文學,弱者先讀語言學

166 回覆
31 Like 163 Dislike
謝解答
勁人讀歐陸哲學,弱者先讀分析哲學
祝福你唔會自修走火入魔成為一個痴線佬!
btw你可能係我師弟…?哈哈
謝! 諗起兩類人出嚟都係叫英文主修真係有點心酸同侮辱…
我點會做到你師弟呀? 我已經係理工學生 為左錢放棄夢想, 你有得讀lit真係好幸福
人地讀咩關你撚事咩
歐陸哲學

其實文學同歐陸哲學關係非常非常緊密

相反中國哲學

垃圾儒家
香港所有大學的英文系入面,語言學課室充斥大量小丑,多數係英文讀寫勁但聽講廢先被迫揀,部份人士直頭乜都唔識,乜春syntax,morphology,phonology都係對社會零作用的偽科學

(惟一例外係second language acquisition真係有建設性)

相反,文學課室的氣氛就好正,大量互動,真正欣賞文字的美,提升分析力同思維,學習精鍊的文字同修辭技巧
同意樓主

啲人成日話蠢人先讀文科,叻人讀理科。

唔知其他文科

但只講文學

我覺得文學係難到仆街

少啲智商都好難讀得好

因為文學講求好多種能力

記憶、分析、邏輯、創意、修辭……

語言學淨係死讀

啲垃圾研究

嚟嚟去去都係研究果啲野

冇返咁上下叻都讀唔到哲學啦
係唔關事 純粹覺得有啲人用幾年時間 甚至更多 去讀垃圾好好笑啫
係Corpus-based analysis 先decontextualised 既
有啲qualitative analysis係要睇context

不過其實唔係有根冇據既 Cognitive Linguistics都有少少scientific proof既
不過認真咁講 linguistics真係好多articles 都係抄黎抄去 改下字眼 由其係discourse analysis
百無一用是書生,科技主導國力,發明飛彈核彈乜彈
語言學係science
文學係art
pseudo science係個更準確的字

所謂數據根本係decontextualised,冇根冇據,研究結果係無助推動社會進步
係Corpus-based analysis 先decontextualised 既
有啲qualitative analysis係要睇context

不過其實唔係根冇據既
Cognitive Linguistics都有少少scientific proof既
不過認真咁講 linguistics真係好多articles 都係抄黎抄去 改下字眼 由其係discourse analysis
語言學真係讀嚟晒時間

我都 take 過幾個語言學course

屌,個個course 都係講差唔多野。

例如

Intro course 教英文 cranberry morpheme, okay

Quite in7esting 既

advanced course 又係教 cranberry morpheme

個professor 仲要好似發現新大陸咁

用半堂時間講多次咩係cranberry morpheme

心諗 一早學過

另一個例如

first acquisition 又係

啲學者嘈嚟嘈去都得唔出結論

究撚竟有冇 golden period

咁撚多年都得唔出結論

咁學咩人扮科學研究事實

phonetics 算係對現實有啲改變既分支

因為佢用語音知識幫一啲語障小朋友

但其實行內人都知

啲言語治療師根本幫唔撚到小朋友

有語障既細佬,始終有語障

啲言語治療師根本呃飯食

所以
究撚竟語言學讀四年做乜9
discourse 真係垃圾

都唔知啲學者讀五年博士研究 discourse 做乜

來來去去都係圍繞 cohesion coherence 發大嚟講
你例子好搞笑
按照呢種講法,物理學並非科學
因為有一堆物理野都一樣嘈到無結論
以前話9大行星後來又唔同左

經濟同心理呢對更加多

全部呃飯食
CDA差唔多全部都係跟van Dijk, Fairclough. 同埋好多researchers都淨係會放大對自己hypothesis有利既findings 其他果啲佢地會當睇唔到
係,同你一樣
我唔知你有冇讀過語言學,我都唔太識講

物理學 ok
物理學有啲理論,的確嘈左咁多年都得唔出結論

但係知識進化就係咁
hypothesis, trial and error, conclusion

係linguistic, 例如 first acquisition
你會發現
真係讀嚟讀去,都只係果啲
究竟學習語言有冇critical period
研究嚟研究去都係用the study of genie (讀過ling 應該知乜撚野嚟)

可能我未讀上去,所以唔知之後既研究可以幾exciting and inspiring

scientific breakthrough 啲
係用腦掃描
研究人腦學習語言既部分
係唔係有黃金期
但依個完全係腦科學 neuroscience 既功勞
唔撚關 linguistics 事
所以linguistics 啲學者係到做乜 我都唔撚知

所以讀過四年 ling (我主修文學btw
我感覺
語言學只係比一班呃飯食既professor
做埋一啲捕風捉影既研究打j 用

(sor 可能我咁大反應,因為我睇慣我學校研究ling 既都係大陸人
佢地啲research 全部都抄嚟抄去
完全呃飯食
人落嚟香港讀書
佢地又死落嚟學人做研究
但又唔知係到研究咩
咪臭係

socioling 就仲撚衰

究竟女人有冇 woman speech
你個thesis 話有
就抽啲樣本話有

你個thesis 話冇
就抽啲樣本話冇

咁究竟對我地知識增長有乜撚用呢

sor9ry
there is nothing
兩條撚樣係度單機
你都on9,咁講法所有唔可以用experiment證實既野都無價值,social science大部份都唔可以experiment黎得出correlation, 咁即係得science先有存在價值
讀英文系就覺得自己好叻叻
唔講以為剩係ling 既scholar會咁?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞