樂瞳寫真撐起信和漫畫店:希望本土文化可一直流傳

29 回覆
10 Like 23 Dislike

香港嘅漫畫店買少見少,漫畫小店逐間結業,今日有報道話一間位於旺角嘅漫畫店,就係靠寫真集撐住間舖,店主新哥更講到近期最賣得嘅寫真就係樂瞳:「睇潮流,新聞越多越好賣。近期最好賣,樂瞳啦,到呢家都日日有人問,不過已經冇貨,出版社都話賣斷晒。」31歲樂瞳寫真賣斷貨!

以上係一個漫畫店轉營嘅故事,係勵志定悲哀,相信每個人嘅定義都唔同,但人生係充滿希望。今日《蘋果》聯絡到樂瞳,講到漫畫店的轉型故事,佢話:「其實o依家實體書紙媒真係好難做,好多人都係上網睇嘢,而且免費,越來越少人願意真金白銀買實體書,除非你好鍾意同好希望收藏嗰本漫畫或者寫真集。」
對於自己本寫真撐起間漫畫店,樂瞳就話:「冇諗過自己本寫真集都可以為呢間小店嘅逆境帶來一點希望,其實都好感動,好感觸,自己以前都會行信和,都會好希望呢種本土文化可以一直流傳,我相信信和都係好多人嘅集體回憶,o依家已經少咗好多人買CD聽歌同買漫畫書,再唔支持購買,將來都唔知再可以去邊買到,希望佢哋可以撐住,同埋都會叫仲想買我寫真嘅朋友去佢哋度支持吓。」

老g
老雞一隻
佢唔係太張揚就唔會今日咁
屋企附近7-11仲有
300都比多佢
過氣MK老雞一隻
佢同emxxxxx兩個衰妹邊個正d
漲卜卜
處…女…寫真
你想佢點解釋?
咁正嘅
又幾好身材
有冇link download?
我都想支持下本土文化
條腿粗到呢 不過有得扑都扑得過
300Yen呀?
除咗fans都幾難仲會去買實體書,cd呢啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞