第七回唔試唔會做-金界控股(HKEX:03918)-粗淺分析

86 回覆
15 Like 1 Dislike
支持巴打
有咩基本面的原因?資產品質好?好奇
之前想試下比較咁多隻 但資產組合隻隻唔同 好難話邊隻好啲

全部都有跟
多謝支持
首先我只係想買香港reit
純粹因為佢PB同bate細
利申5.1買既時候做既比較
賺左一成 beta細啲諗住跌市冇咁甘?
同期大市升佐兩成
係...買reit都係為佐成個組合穩定番少少
我比較有興趣778
點解係778
各位有冇咩好blogger推介吓?
好多都係最後開班吸水 嘅blog
好似樓主咁分析吓股票市場都好好
無咩解 相信李生
都算不上分析 之後要轉過第個字眼先
變做介紹股票
重倉恆指牛 唔使number
咁樣嘅心態長遠對自己無咩增值
先求知,後投資!
追哂樓主呢個系列真係獲益良多
尤其加埋其他巴打嘅補充
都算不上分析 之後要轉過第個字眼先
變做介紹股票
重倉恆指牛 唔使number
咁樣嘅心態長遠對自己無咩增值
先求知,後投資!

其實買2800都可以賺唔少,唔好睇少指數。
股神教落,恆指pe極低時全股,好似現時pe中等時一半現金,pe極高時全現金,來回炒幾個周期,係最簡單以價值投資賺大錢的方法。

如果進取d, 將以上資產配置槓桿化,係牛市剛開始,大市跌定但預測pe極低時重倉一隻恆指牛長渣,然後隨市況上升逐步減少槓桿,而家可能已經買到樓tim。
呢篇係最係一次每星期出兩篇,以後轉每週一篇,提升返啲質素先
https://lihkg.com/thread/541678/page/1
又係你 多謝支持
槓桿化多數沒有好結果
呢個做法睇既係大市
sofar backtest過自己既方法都有一定既profit同risk唔太大
記唔記得我 我成日都有上水支持
當然記得,你發現咗AEON信貸個篇5行得返4行
覺得買2800 不如買遠牛+bond/preferred stock
如果跌既時候將bond/preferred stock 轉第二隻牛 keep番同樣手數既倉位

情況如下 假設
A.你有30萬cash
B.一年內恆指升N點

1.
開10手遠牛 淨低26萬買bond/preferred stock(assume annual return =6%)
牛熊長線價差/負溢價問題唔會太嚴重
牛熊回報:10N
bond/preferred stock:26萬*6%=15,600

2.
用30萬買2800
回報:10N
派息:7,500(~2.5%息率)

當然如果係我架話會用更高既槓桿 因為本太細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞