【愛情社會經濟學】淺談「港女現象」與「全球化」、「本土優先」的關係和利弊

29 回覆
33 Like 3 Dislike
愛情社會經濟學,以愛情既角度 去分析社會經濟。

"港男情人節娶白俄索妹" 出呢單新聞既時候 , 巴打們都話好羨慕呢位港男。

讚俄妹之餘 , 一眾巴打當然要踩下港女啦

當時有位巴打既留言我好有印象 , 留言既內容類似係話 :

「我地呢頭羨慕人地有俄妹 , 轉個頭就要去服侍啲 又平胸 又臭格 又西口西面 既港女」

呢個留言好 sad , 但又好 true。羨慕人地有俄妹、台妹、日本妹都冇用 , 因為我地只有港女 (當然港女都未必show你啦)

點解會咁樣 ? 點解會出現「港女」呢種生物 ? 因為 男多女少 囉 !
好多巴打都好聰明 , 心水好清 , 冇被報紙佬誤導。報紙成日話 女多男少 , 但一早已經被各位醒目既巴打 拆穿咗

報紙講既「女多男少」 , 其實係包埋 外傭新移民 (大部分係嫁來香港既女人) 同埋 長者 (女人比較長命 , 所以長者以女性居多)

曾經有巴打引用政府既官方統計數字 , 撇除上述三類人 , 淨係計 20 - 39歲既 "本土人口" , 計出 男女比例 其實係 109 : 100

如果統計 20 - 39歲既 "從未結婚人口" , 男性當中有超過 51% 係從未結過婚既單身人士 , 而女性只有 42%

所以香港既適婚年齡單身人口當中 , 其實係「男多女少

(以前高登啲巴打已經鬧過班報紙佬無數次 , 仲未知既巴打以後要小心啲 , 唔好再被報紙佬誤導)

「港女現象」既成因 , 其實只係一個大家都知既經濟概念 : 供求關係

男人多 , 女人少 , 現時既香港女性係 求過於供

所以就出現咗巴打們成日講既「女仔只要正正常常 , 已經有大把男仔追」呢種情況喇

你班男人有求於我 , 咁我當然吊高嚟賣」 , 呢個就係港女既心態 , 而呢種心態就形成咗 「港女現象」

或者可以用四個字去總結呢種心態 : 有恃無恐

大家都知道 , 要打破這種局面的話 , 方法只有一個 , 就係 增加女性既供應

(我唔係想 物化女性 , 但諗唔到用咩 terms 好 , 所以暫時用住呢類字眼先)

但生育唔係變魔術 , 無可能話生女就即刻生到女 , 咁點算 ?

無辦法在本地增加供應 , 咁唯有從外地引入 , 即係 引入外來競爭者

政府有冇做過野去幫各位男士 ? 其實係有架

港英時期既香港政府 , 創造咗至今仍然被各位伯父豎起手指公讚好既偉大政策 : 寡佬證

如果要用一個更現代化既名詞去描述呢個政策既概念 , 我用呢三個字 : 全球化

係呢個 post , 我會同大家講下「寡佬證」政策既 前世今生
香港首個解決男多女少問題的政策 : 寡佬證

以前如果經羅湖去深圳既話 , 你會見到關口有好大塊海報寫住 「申請寡佬證請往此處」

係呀 , 一過關就話你知 娶老婆有咩手續 , 因為當年真係好多香港男人北上係為咗結婚

80年代既香港 , 情況比依家咁嚴峻 , 當時既男女比例 118 : 100

當時仲係英國殖民地既香港 , 就將目光放係鄰國 -- 中國

寡佬證 (單身公証) , 可以話係早期既「走出去」政策。引入來自中國既競爭者 , 彌補女性少既缺口 , 拉平男女比例

令到後來既深圳 , 甚至廣東省成為咗香港男人解決 婚姻需要 (以及性需要) 既重大市場

「寡佬證」政策有冇幫助 ? 你問啲老一輩既男人呀 , 佢地個個都話正呀

前財政司長 梁錦松 當年娶跳水皇后 伏明霞 , 都要申請寡佬證

寡佬證政策就係用咗「全球化」既概念 , 去解決港男既婚姻需要

呢個政策繼續發展落去的話 , 可以有咩改變 ?
婚姻政策的未來設想 : 寡佬證 2.0 -- 港男既「溝女版一帶一路」

如果今時今日政策仲係以大陸妹為主 , 我相信各位巴打都會反枱

所以呢個政策需要擴大版圖 , 連接更多國家。有咩國家選擇 ?

俄妹 ? 很想要吧 ? 前一排大陸就有班人組團去俄羅斯相睇

我都知大家好想揀 俄羅斯。我都想 , 但問題係 : 地方太遠

以地緣既角度 , 可行性唔大。仲有巴打們好鍾意既日本妹 , 都係太遠。

咁仲有冇其他比較可行既選擇 ?

香港好鍾意學台灣 , 呢方面其實可以參考一下台灣近年興起既 -- 越南新娘

地域 , 經濟各方面既考慮 , 越南會係個比較可行既地方。婚介公司可以試下開拓越南市場 , 我相信會有好多巴打幫襯

越南90後美女老師 - 裴氏秋月

「全球化」、「本土優先」邊種做法好啲 ?

我呢個post話明係 【愛情社會經濟學】 , 上面講咗咁多愛情 , 接住落黎不如講下社會經濟
過度本土優先既後果 : 人人變「港女」

如果當年政府唔出寡佬證 , 而係採取 「本土優先」 政策

即係只准你地同本地女人結婚 , 唔准你地向外走 , 咁會有咩後果 ?

第一 : 港女現象會更加嚴重

第二 : 高登仔會早30年出現

美國總統 特朗普 提出「美國優先」 , 會唔會令美國出現 美國版既「港女現象」?

(唔通叫 美女現象 ? 就好似 "美國女教師" 既簡稱係 "美女教師" 咁 .... )

「要我開 OT ? 俾十倍加班費既話 , 我咪留底 OT 囉 ! 政府又唔準你外判出去俾其他國家 , 所以我唔幫你做既話 , 你就搵唔到其他人做架喇」

個格調係咪好似港女 ? 可以預視得到 , 如果製造業過度本土優先既話 , 個個打工仔都會變成港女咁 , 有恃無恐

到時你買一部 iphone 可能要過萬 , 你又願唔願意 ?

但係「全球化」呢種引入外來競爭既做法係咪一定好 ?
過度全球化既後果 1 : 外來競爭者「頂爛市」

【肉金40港元】英女賣身肉金唔夠一餐飯 哭訴東歐女頂爛市
https://hk.news.appledaily.com/international/realtime/article/20171030/57390628

40蚊已經可以叫雞 ? 你緊係覺得正啦 ! 如果換作係 「大量東歐人湧入香港打黑工」 , 咁你又贊唔贊成 ?

過度全球化 , 引致本地就業市場惡性競爭 , 到最後得益既一定係商家 , 唔會係各位奴隸打工仔

過度全球化既後果 2 : 人才紛紛湧入大國

繼續用上面個 case 做例子 , 大家有無諗過啲東歐女人去哂英國既話 , 東歐男人點算 ? 變哂做高登仔 , 係屋企打 J 囉

又例如 , 港女個個都去搵鬼佬結婚 , 你又覺得點 ?

你唔能夠確保人人都愛國 , 當人口流動方便咗 , 一定會有好多小國既人才選擇去大國發展

到時小國越弱 , 大國越強 , 世界就會失衡

過度全球化既後果 3 : 本土文化漸漸消失

娶大陸妹就會保留唔到本土文化 ? 其實唔只大陸妹 , 你娶 俄妹、台妹、日本妹 , 一樣會有呢個問題

依賴外地人去承傳 本土文化 , 根本係 不切實際

雖然港女有時係惡啃啲 , 但如果你想下一代繼續講廣東話 , 繼續承傳香港本土文化既話 , 你都係溝返港女啦

適量競爭會令人進步,過量競爭會令人卻步

「全球化」、「本土優先」之間,最重要係取得 平衡
新政策:輸入媳婦
正皮先
延伸討論 :

從「先收佢兵 , 再收佢皮」的港媽,分析「港女現象」既形成

前一排 名校 Secret 有個post , 話有個女學生既阿媽教佢對付追求者要「先收佢兵 , 再收佢皮」

以前因為偷渡及移民潮 , 香港人口以男性為主 , 所以香港由幾十年前已經係 男多女少

(類似既論點已經有好多巴打講過 , 所以我唔係度詳細講啦)

從「先收佢兵 , 再收佢皮」作分析 , 呢位港媽應該就係港女既雛形 ,

由此可見 , 港女風氣其實係上一代已經形成

只係到咗我地呢一代 , 因為有上網 , 所以大家先開始熱烈討論 (當然主要係高登/連登) , 從而創造咗「港女」呢個名詞

我地而家接觸到既港女 , 其實已經係第二代既改良版
越南妹都係百越民族
雖然離唔開供求問題 不過呢種用港女分析全球流動問題真係唔錯
樓主係咪周健全
其實係環保L和保育L作怪

香港要搞環保保育 > 香港土地短缺不足 > 港樓有炒賣空間,越炒越貴 > 港女睇唔起冇港樓的港男 > 港女越高桃,越拜金 > 港男被迫北上搵大陸妹 > 中港婚姻增 > 夫妻中港分隔好慘 > 大愛撚覺得佢地好慘 > 爭取中港夫妻團聚 > 香港又多一個支那家庭 > 香港越來越多人 > 樓價再上升 > 循環

本地環保團體,最大捐款者,就是地產商。
高質post
其實係環保L和保育L作怪

香港要搞環保保育 > 香港土地短缺不足 > 港樓有炒賣空間,越炒越貴 > 港女睇唔起冇港樓的港男 > 港女越高桃,越拜金 > 港男被迫北上搵大陸妹 > 中港婚姻增 > 夫妻中港分隔好慘 > 大愛撚覺得佢地好慘 > 爭取中港夫妻團聚 > 香港又多一個支那家庭 > 香港越來越多人 > 樓價再上升 > 循環

關保育撚事
香港有大把地,只不過係用途錯哂。如果將新界廢車場,垃圾場,全部收返哂起大型屋苑已經足夠
就算有好多地起樓 , 甚至人人買到樓 , 其實未必有作用

因為到時港女既要求 , 可能由 "要求你有樓" , 進化到 "要求你層樓要係市區" + "層樓至少一千呎"

欲望無止境 , 點都滿足唔到
高質post,留名支持
學術研究留名
參考美國/歐州/日本/新加坡的情況, 應該會大概故到, 如果香港樓價低的話, 港女的要求會在怎樣 ?
不過我覺得港女形式係
港樓貴 + 現代教育 + 現代社會文化

講真, 現代女人又要讀書, 又要工作, 又要照顧家庭, 但社會又比佢有自由選擇. 佢可以自由唔要生仔生女. 有得揀, 有幾多個願意生仔女出來 ?
當然, 最佳避孕方法, 就係不談戀愛, 不結婚. 就算拍拖, 戴套做愛, 都有機會中招.
而呢班唔想談戀愛的女性, 見港男俾著數佢, 咪扮住想談戀愛先lor
一妻多夫咪得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞