屌你老母臭雞筲箕灣金城茶餐廳

136 回覆
215 Like 7 Dislike
東大街都比你食到最廢果間

茶記食東南
東南都唔撚識管理既
位已經唔多係咁放人入去d櫈放得幾多得幾多迫到痴撚線
仲要請班垃圾番去個個都唔撚想做咁既態度
個老闆明知自己肥仲要行黎行去

請我都唔撚會去
管理係垃圾 但野係幾好食
岩呀
話說

以為d人去筲箕灣係食低調高手同串燒
不過金城早餐個粉先係極品
D湯都唔撚係湯黎
成碗清水咁屌勁難食
呢間野自十年前左右畀男人蘇吹紅﹐之後我覺得佢成日搵人寫鱔稿﹐乜乜新鮮海鮮
細細個食已經覺得比其他店貴一兩成﹐仲要唔係好食。不過近五年都無食過﹐唔知變成點

有這麼一個海灣,水域呈圓,貌似筲箕,故名為筲箕灣。
那是六十年代以前的事兒。
如今滄海為地,車水馬龍,那股鮮鹹的海水味被塵土吞沒。
這天,鼻腔內只餘下雨水的腥膩。
步至東大街,食店琳瑯;遊人如鯽;吵嚷不絕。
駐足於「金城餐廳」的招牌底下,落地玻璃外,盡是泛黃舊照。
小店外相平庸,卻明潔,客似雲來。
廿五個年頭,曾歷風吹火起,搖曳過,卻依舊屹立。
聞說,鎮店的,是一對水上人姊妹,相偎相依數十載。
妹妹,小店老闆娘,王秀珍,珍姐是也。
姊姊,店寶,龍躉殺手,王水妹,人稱大家姐。

https://hk.lifestyle.appledaily.com/etw/magazine/article/20170720/3_17831934/%E7%99%BE%E4%B8%96%E4%BF%AE%E4%BE%86%E5%90%8C%E8%88%B9%E6%B8%A1-%E9%87%91%E5%9F%8E%E9%A4%90%E5%BB%B3

屌九成九係自置物業先可以企咁撚耐
依間好似真係垃圾黎,好多年無食過
利申住果頭
不嬲都係自己鋪,唔係點頂咁耐,東大街鋪租好撚貴架
個焗豬個陣條TB 蘇絲黃讚到天上有地下冇
不過金城最貴個碟好似係魚黎

其實斑塊都ok ge

講真食午飯間間都排長龍廚房hea 食個個又急
東大街性價比最低嗰間你都食中
行前少少 平記,席前,香港
行入少少 有兩三間都過得去
利伸食開英姐,新光
同埋佢杯奶茶都應該係打橫數果幾間茶記最難飲果間
英姐係咩黎
笑死
特登過海食茶記
啱啱先食完
我覺得金城好食喎
夜晚仲有西湯,佢羅宋湯好撚足料
次撚次都食黑椒什扒飯
麗姐呀嘛
惠康斜對面
成日好想知入面個兩個係咪孖仔黎
食佳寶好過喇
平記啲食物質素都幾OK, 尤其杯熱咖啡!
個間台灣野咁垃圾都話唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞