[拉麵控]一人一間拉麵鋪

383 回覆
11 Like 174 Dislike
睇左咁多...
越近日本味, 香港人越唔食...

四國既味千, 個湯香港有 90% 似
博多既一蘭, 個湯同香港完全唔似

沾面要淡都講得出.. 不如食返拉面算..
濃湯先好味
要唔喊可以食miso / sio 湯..
不過香港未有一間整得好
上環 健康拉面
別天神, 狗都唔食.
各大門市味千拉麵
各大門市鬼太郎
唔好試, 垃圾
油麻地橫綱拉面最好食
真心吹大左 阿信屋 買廿蚊包唔洗 做得出個種效果 唔得我切
呢間垃圾都有打手
想問銅鑼灣 周月開左未
星期六食完丸京
覺得好似差左咁
Cwb 別天神
Totally agree with you
鰹之一滴

上個禮拜第二次去丸京
第一次去食清湯,覺得好失望
今次就試下濃湯,又難得真叉燒拉麵未賣曬

係幾好食
油麻地有咩問題 你住大西北
依間勝在平得黎唔差,唔洗排會食
但係舊燒肥叉好撚正喎又大舊
下次就去呢間
黑龍好撚唔穩定
有時湯唔熱 牛筋唔入味唔夠淋
但好食果陣 牛筋層次豐富
麵又夠彈 流心蛋樣一流
味一般

周月個麵好好食 但個湯唔夠掛 油燶酸
口味唔岩我

俺沾麵個麵質係我食過香港沾麵垃圾之最

荃灣台風 隻魚介湯岩我口味 方便去的話 絕對係大件夾抵食之最 但肉有點柴 荀條唔好食 坐得好辛苦

尖咀三田荀條 最鮮 麵質上乘 份量任揀 湯濃夠掛 湯口味偏小燶 塊肉嫩口唔差 去尖咀行街食佢無錯
係收加一有點唔爽

彩 我感覺係打手天堂 好很垃圾 但review 一片好評 麵玩gimmick食落普通 我自己著重麵質 呢間無
我食果塊紫菜係彩字紫菜 影相share ins 好靚好開心 到你食果陣你會覺得呃錢 dllm 入口就唔見左

btw 我鐘意凍麵 但有時好多鋪d 湯都唔熱 又唔係間間都有熱石 or 富士55 咁有得加熱 每次食凍麵都似賭錢咁 有點不爽

p.s. 唔識咩拉麵沾麵知識 唔care 冰水熱水 唔pro 唔係食評 只係鐘意食 純個人分享
btw 我有沾麵一定食沾
有幾濃食幾濃
mk 果間入唔到口
荃灣果間我好鐘意
文盲定閱讀fail?可唔可以唔好睇啲唔睇啲
佢寫佐敦,間野喺油麻地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞