第四回唔試永遠唔會做-AEON信貸-粗淺分析

31 回覆
14 Like 0 Dislike
900係好野黎,收息一流,日本人管理層比較保守,但穩陣
有貨?幾錢入?
支持, 但樓主會唔會寫少幾篇, 但每篇內容分析多d ?
5.7
支持巴打

下次試下由外而內
先講行業發展,再到個股發展(危和機,現金流,盈利),最後到股息
年度;信用卡營業額(千港元);分期貸款營業額(千港元);租購營業額(千港元);企業及其他業務營業額(千港元);保險營業額(千港元)
點解下面得番4項既?

一直有追樓主既post
雖然分析得唔係太詳細但係樓主都已經好比心機
係未分析漏左超巿業務
係未分析漏左超巿業務

分開上市架
有睇過市場先生既blog都會對900有印象,
900既優點係穩定既派息,而且有遞增派息既能力,業務賺錢主要都係信貸,信用卡貸款佔超過一半收入,根據Aeon既官網顯示,逾期賺物簽帳同埋現金透支既息率分別31%同埋43%,私人貸款既息率我唔太清楚,但身邊有例子試過借Aeon,只可以話簡直係暴利生意。
無一間公司係可以冇風險咁謀暴利,呢間公司都有風險存在,
其一,TU好,還款能力足夠既借貸人都會首先去銀行借,所以問財仔借既人都可以知道係咩人。
其二,為左刺激客人借貸同爭取市場份額,往往會降低借貸人既信貸能力,務求可以借錢出去收利息。
呢2點都會增加壞帳風險,當然做得呢行生意一定預人走數會做壞帳撥備or賣條數去其他收數公司,

所以我都認為呢隻股票,唔好預佢大升,但要穩定發展應該都冇咩問題
2008-2009/2010果陣轉左年報個業務分類
應該刪漏野 今晚搞
未諗好入場位 應該等到落返5.5以下先計劃
其實佢好多篇都講尼隻
更正

年度;信用卡營業額(千港元);分期貸款營業額(千港元);租購營業額(千港元);企業及其他業務營業額(千港元);保險營業額(千港元)
2008;699367;352018;07123;16502;00000
2009;824974;354190;11212;07751;00000
2010;763785;372016;07247;00000;20401
2011;759922;322171;05564;00000;24935
2012;746590;338531;02584;00000;28652
2013;732615;347011;00922;00000;40800
2014;763139;364069;00379;00000;37066
2015;881074;382481;00200;00000;32200
2016;851168;376675;00072;00000;30939
2017;850105;357727;00013;00000;20255
我好鐘意睇市場先生寫既blog
可惜往事只能回味
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞