沈陣營第七十九期 - 辦年貨,搵盈哥

1001 回覆
9 Like 2 Dislike
哄盈小隊去了邊
肥佬六合彩跌錢,又唔出陰間教路
小兵應該依家要諗定
專家點評 - 沈振盈訊匯證券行政總裁

【fb直播】保住13連升 港股使唔使抖抖?

01月11日(四) 16:44

股壇MM:港股13連升 使唔使抖抖

港股13連升保得住,不過升到氣來氣喘!盤中一度跌至30,950點,兩大重磅藍籌滙豐控股(00005)及騰訊(00700)角力,前者發力破頂終於頂住個市!後市要繼續升定要抖抖?

訊匯證券行政總裁沈振盈在ontv財經節目《股壇MasterMind》表示,大市升勢已有些勉強,散戶要摸索消息及因素,留意股市目前有逆轉因素,基金目前仍「贏緊錢」,為交成績表而不敢沽貨。至於大市是否仍有得升,他指目前散戶入市居多,基金未必買上,大市目前不會捱得幾耐。

他分析了滙豐控股(00005)走勢,指該股太遲上升,基本面不強,認為升勢是配合國際金融大型銀行公布業績。散戶忌貪性不知輸,有貨在手或要減持。

對於中國減持美債消息,他表示大家宜冷靜分析,了解消息來源,不要輕易盡信,只可用作參考。他又提及債市有危機,指基金用債市套息,如超級大戶沽債券,狂斬倉效應巨。

睇漏眼,師父昨天上mastermind

收到
唔撚係呀,今朝張期我仲未平
算啦,六合彩跌咗1050,仲要比你哋買隔離收錢,係人係鬼都嬲,佢諗住用六合彩威返次㗎

午禱文

師父,
你的話是股海的燈,是羊群的光。
你公義的股評,
如猛烈之火,燒盡不義者。
你憐憫的股評,
我曾起誓遵守,我必按誓而行。
我在股海受苦受難;
師父啊!
求你照你的話將我的倉救活。

半日745億
個市底應該仲有力撐埋今日升市?
今日收市我睇升,下星期難講

鳩估only
預計2018年1月12日晚錢錢錢內容

常務理事內容
-- 自己救得一個得一個
-- 自己有87 97 07股災經驗
-- 自己計數準又識經濟
-- 自己記憶力勝人一籌
-- 自己係投資, 人地係投機
-- 自己基本分析一定中,市場係錯/扭曲
-- 自己識香港息口/金管局/任志剛歷史
-- 太多散戶有怕賺少心態
-- 個個問溝貨, 冇人問沽貨
-- 今日股市等同莊家股

新聞J點
-- 縮表全球資產爆破
-- 加息4-7次, 美金大升
-- 美股已見頂
-- 2018大通脹,美國控制油價大升
-- bitcoin 一定爆煲
-- 蘋果概念唔掂
-- Trump 過唔到三月
-- 農曆年前後大跌
-- 今年一定股災 牛三轉熊一
-- 992 / 941 見底 , 可以楂
-- 700 / 舜宇 / 388 見頂騙局
-- 北水係唔存在
-- 大陸地產爆破, 樓唔係用來炒
-- 唔好掂人民幣
-- 唔好掂內房
-- 內地M2同儲蓄大減
【大師午間教路】
大師話港股繼續衝上去,指數上升100點左右,但外圍要留意債券市場走勢,市場危機感要大少少,小心拖累觸發環球投資市場泡沫爆破...
‪#沈振盈‬ ‪‎#港股 #做唔做14連升 #短期有阻力位
沈振盈課程同學會

https://www.facebook.com/money18/videos/10156033943031552/

好撚彩仲係淡底
永恆嘅世界末日撚
債市爆破,引發連鎖效應,全部資產泡沫歸回原位
美股、港股離頂唔遠

肥鬼今日個mk look好撚型

成個團長咁,好撚型呀
仲有得升
想像唔到會有任何馬甲線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞