點解香港喺2007年出完10蚊膠幣後其他面額唔跟住出?

57 回覆
16 Like 2 Dislike

原來已經11年
而家咁嘅物價,廿蚊都膠埋佢啦。
好似話係因為膠紙易造偽鈔
所以淨係出10蚊
等你做偽鈔都冇肉食
就係你班友鍾意摺到起晒骨咁。。。。
澳洲全部都係膠,又唔見澳洲人屌
btw 10 蚊出到膠,係因為十蚊係金管局出, 其他銀紙要出可能仲要睇發鈔行意願。。。
膠防偽好過紙
出膠幣前已經轉咗紫色幾年啦喎
紙幣好易霉
之前紫色嘅係50蚊紙
出咗彩膠10蚊之後
又發覺同50蚊撞色
結果又將50轉做綠色
On99
紫色十蚊有紙幣
張銀紙膠唔係問題
個designer膠先係問題

你睇下個設計
又無啦啦轉顏色喎
出膠幣前已經轉咗紫色幾年啦喎
之前紫色嘅係50蚊紙
出咗彩膠10蚊之後
又發覺同50蚊撞色
結果又將50轉做綠色
On99
紫色十蚊有紙幣

膠幣對上唔係呢張綠色啦咩 無咩印象有紫色十蚊 紫色五十就有
no, 02年出紙幣之後先轉膠,你呢個design係九十年代頭,之後九六年出銀仔,之後先出返紫色
咩呀 而家仲流通緊架喎點會未見過
1985年HSBC同SCB縮細鈔票尺寸
推出有皇冠徽號嘅紫色50蚊紙同埋綠色嘅10蚊紙
1992年HSBC推出最後一批綠色10蚊紙
1993年
HSBC同SCB推出去殖民色彩嘅銀紙
中國銀行香港分行推出1000到20蚊嘅紙幣 包括紫色50蚊紙
渣打銀行推出以洋紫荊代替皇冠徽號嘅綠色10蚊紙
1994年
香港政府推出10蚊銀直至1996年
1995年
渣打銀行推最後一批綠色10蚊紙
2002年
香港政府推出紫色紙製10蚊紙
2003年
三間銀行統一鈔票顏色 推出綠色50蚊配合政府嘅紫色10蚊紙
2007年
香港政府推出膠蟹
點解咁多人無見過紫色10蚊紙
加幣全部用膠
英鎊都全面轉緊膠啦
但英鎊隻膠用落cum落香港
10蚊真係比人玩到乜咁 又轉硬幣又轉色又轉膠
膠感覺乾淨d
好易黐囉,加拿大做曬膠紙,夏天放起車入面,好易黐埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞