終結三星獨霸,傳 LG 將分食 2018 年 6.5 吋 iPhone X Plus OLED 訂單

43 回覆
6 Like 4 Dislike
LG Display(LGD)傳今年將正式成為新 iPhone OLED 面板第二供應商,儘管初期供應量不大,但仍將終結三星獨霸蘋果 OLED 面板訂單的局面。

南韓科技媒體 ETnews 報導,按照目前 iPhone X 的出貨規模,蘋果對 LG Display 的下單量將介於 1,500-1,600 萬片之間,據傳 LG Display 正積極向蘋果爭取增加訂單,顯示對自家產品相當有信心,讓三星倍感威脅,預料兩公司未來競爭只會有增無減。

LG Display 產能較少,傳將與三星 Display 分攤 6.5 吋版 iPhone OLED 螢幕訂單,主要供應商三星 Display 則同時負責滿足 5.8 吋或 6 吋 iPhone 的 OLED 面板需求。

LG Display 旗下 E6 廠將在第二季量產首批 OLED 面板,該廠每月 OLED 軟板產能達 3 萬單位,若以良率與產出均為 100% 估計,每月可生產 594 萬片 6 吋 OLED 面板。
LG oled仲衰撚過三叔
不了
寧願三星獨大好過用lg啲垃圾芒
LG d垃圾咪搞
又有得抽獎了
apple揀得ig一定有佢既原因!
冇得14日退機 搵命博
你認真?
咪又係泡菜
果部oled 黎 ,***出左部 qled
qled大騙局
點解咁講
QLED 無印wo
on9 qled低成本野
你睇三星tv比lg同sony打到仆街就知咩事喇
QLED TV 根本係LCD,不過加埋量子點技術,唔係啲咩新嘢,各大廠已經左好幾年。
身為LCD既缺點依然存在,QLED呢個名根本作出為昆人,令人覺得佢係啲咩新技術
論對比度同色彩同OLED根本冇得比
當然OLED存在像素壽命有限嘅問題,唔係完美嘅技術,未來亦會被 Micro LED取而代之,Samsung同Sony已經有相關技術,不過真正普及起碼要等10年後
電視唔係以罪大為首咩?
其實因為 愈細 要求既技術就幾何級上
你睇返CPU 記憶體
愈細製程 要既技術愈高
不過講到底
睇間公司投放幾多資源既姐
點解咁講
QLED 無印wo
on9 qled低成本野
你睇三星tv比lg同sony打到仆街就知咩事喇
所以咪話LG好神奇,
明明大大塊oled TV 整得好靚
全世界都係用LG panel
手機moon就搞到成舊屎。。。
其實因為 愈細 要求既技術就幾何級上
你睇返CPU 記憶體
愈細製程 要既技術愈高
不過講到底
睇間公司投放幾多資源既姐

Agger
始終P-OLED LG目前為止先係第二定三代
***出到第八代先有合格水準
LG發展多幾代先可以越***
真係愈細愈難 ***晨早量產到大尺寸OLED panel啦
嘩 samsung tv都係霸權 lg d oled面板 不如你信aony造返oled既質素
電視黎講,最好係SONY,之後三叔(利申:行內人)
如果你指led我唔知講乜好

唔知邊撚個講lg
lg試過爆假4k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞