[搵食]現實機師同你玩FSX

36 回覆
5 Like 38 Dislike

是咁的﹐小弟係個Multi-IFR rated CPL holder﹐閒時都會玩下FSX過下日辰﹐做下現實做唔到既野﹐Land下中環、taxiway﹐飛下青馬橋底咁。我打算搵人玩FSX(STEAM EDITION)﹐主要有幾個Target Groups﹐當然你唔係Group都可以PM我。

想學模擬飛行、遲D會真係學飛

想學模擬飛行﹐好多時你只可以靠睇攻略。不過﹐模擬飛行像真度咁高﹐如果你可以睇攻略就成為PRO既Virtual Pilot﹐咁CAD應該都可以靠筆試考曬CPL、ATPL個試。依家﹐我會同你係同一個Virtual Cockpit度教你做每一樣野﹐你唔再洗好似古人練功咁靠睇字學一樣要身體做既野。

對於未來學飛既你﹐相信你都知學飛係幾貴架啦。單係機隨時都每小時1500、另外教練都要花幾百。如果你係SIM搵人同你練好﹐我唔會話同飛真機一樣感覺﹐但你都會學到八、九成。特別係IFR﹐唔操SIM而操真機﹐其實真係好蠢。

同我一齊﹐我可以由VFR教到你去Multi-IFR﹐可以同你操In-flight Emergency、可以好似下圖既hihi ATC咁比少見既ATC Instruction 你。你現實唔想見既野﹐可以係安全無壓力既情況練熟先。

PS︰如果你知識係0﹐我都可以Ground School﹐不過依樣係另外一樣野。

已經係Pro Virtual Pilot﹐想挑戰自己

可能你已經日日打Virtual Airlines﹐行Approach熟過我。不過﹐你心有不甘﹐你唔肯定自己既Skill Set同真正既機長有無唔同。你搵我﹐我可以同你做模擬考試﹐咁你就可能得到CPL虛無既一句「你處理得好過真機師喎」(誤)。

想學IFR、Flight Planning、Weather Briefing好多好多野呀

明既﹐一到IFR﹐飛行知識就會開始深。有時﹐你做到又唔一定做得岩﹐做得岩又未必做到好。

想打Mission﹐嬴到但想比人挑錯處

挑剔﹐係學習既一部份。你LAND到﹐就完左Mission﹐但現實世界某D方法係唔可以接受。電腦比你衝入RAMP﹐比你Low Lever Circuit 唔跟Missed Approach﹐但世界唔可以。

講左咁多﹐當然下面隨便吹水都可以﹐但我建議大家返大PO吹(我唔想玩小圈子分薄人)。
有興趣PM我﹐價錢睇Service同情況﹐但你最好齊Yoke、Rudder (最好有埋Throttle Set)﹐最少都要有個Stick或者Yoke。有得Trial
唔係PM 係Telegram
Tg: hkpilot.ca
hkpilotca
英文好廢得唔得??
最近down左P3d 真係無從入手唔知點玩
我先玩fsx跟你學下野先好唔好??
小弟就講中文既﹐所以玩就緊係無問題。
但如果你想真係做機師﹐咁係有基本要求。
想學下玩先 如果只得keyboard + mouse 係咪都無問題?
我無所謂呀﹐但你比得錢我都希望你學得順。
咩都唔買﹐你hand fly 就會好難﹐我知有人做到﹐不過個套skill 都同真係揸飛機唔一樣。最少都應該有支stick 或者yoke 好d
食撚懵左

靠打機學揸飛機

有興趣果個都智障
你知唔知一個機師有牌前要打幾多sim
有牌之後﹐都係無限sim 考type rating 。
當然﹐sim 永遠都唔係真機﹐但兩者係某d op. 係可以好似﹐好似instrument flying 。
食撚懵左

靠打機學揸飛機

有興趣果個都智障
你知唔知一個機師有牌前要打幾多sim
有牌之後﹐都係無限sim 考type rating 。
當然﹐sim 永遠都唔係真機﹐但兩者係某d op. 係可以好似﹐好似instrument flying 。

唔係同你囉下化
Fsx都敢收錢教
Flight school instructor 都唔一定有IFR rating ﹐我有牌你仲想點
突然諗起某位人兄…
FAA requirements for a Flight Instructor Certificate:

Be at least 18 years of age
Hold a Commercial Pilot Certificate or ATP Certificate
Must hold a valid FAA 3rd Class Medical Certificate
Be able to read, speak, write, and understand the English language
Pass the FAA Knowledge Test
Pass the FAA Practical Flight Test and Oral Examination
Costs

====
當你發現你阿Sir 同你都唔可以飛入舊雲既時候
佢坐完拿
算啦,就過新一年喇
由佢柒埋去啦
新年快樂
雖然未到我
繼續打機
人地cap 開公司
我無咁勁
樓豬想唔想夾腸
利申:40吋胸肌
有心同人Share就咪收錢啦
得幾個rating就諗住教人 仲要係Canada
新手想學飛最好唔好玩太多flight sim game
飛壞手勢
你有錢都可以買feedback yoke 放入fullmotion cockpit 帶埋個AR 玩架。
老老豆豆﹐學飛前玩sim 唔係我一個既theory ﹐你睇flight school 、網上講點洗少d 錢考牌﹐佢地一樣係咁講﹐連MPL 都係拎緊依個concept 去教學生。
如果你本身好多選擇係手﹐可以聽日係悉尼飛或者打sim ﹐緊係飛真機學到野。不過﹐好多時大家根本無依個選擇﹐佢地只可以揀係sim 熟曬所有技巧﹐再係真機修正兩者唔同既地方。
Btw ﹐大家可能誤會左﹐係你有fsx online 做training 。唔係我physically 坐係度同你補習
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞