[法律jj入]想問借據有冇標準格式?

11 回覆
0 Like 1 Dislike
香港借據有冇標準格式 上網搵個啲唔知有冇法律效力
....

有簽名,白紙黑字寫好已經有法律效力啦
借據都要搵template funny
【律師教路】
廣州婦人來港以企圖跳樓方式亡命追債,擾攘11小時後落幕,但討債還是失敗。法律界人士熊運信(圖)律師指出,市民若借款給親友應急,即使非常相熟亦應訂立借據以作保障,以免日後「口講無憑」,無法追討。
他指出,訂立借據手續簡單,只需寫下貸款人及借款人姓名,記下身份證號碼及地址,借據須寫明款額及還款期,若要付利息亦要寫清楚,最後雙方簽名便成,基本上已具法律效力,若有第三者做見證人會更好。他指即使款項透過銀行戶口轉賬,但轉賬的支賬紀錄只證明雙方有交收款項,卻不能確定誰是貸款人或借款人,訂立借據是最安全做法。
若最終要經民事訴訟追討,涉款5萬元以下可循小額錢債審裁處仲裁;款項由5萬元至100萬元以下則透過區域法院審理,款額100萬元以上要由高等法院審理。他補充,即使沒有借據,若有第三者見證人亦可作為證明。
https://hk.news.appledaily.com/local/daily/article/20141222/18977551
search借據第一個就已經係
....

想問洗唔洗一式兩份 一份比債仔 一份比債主?
洗唔洗身分證副本 同係旁邊簽名核實?
....

最好啦,叫佢填埋寫埋身份證就實冇死
....

最好啦,叫佢填埋寫埋身份證就實冇死

唔該巴打
數目大就搵律師搞啦
數目大就搵律師搞啦

就係唔大呢最斃
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞