(突發) OK仔死左!!!!!!!!!!!

19 回覆
3 Like 13 Dislike

彭健新的三色松鼠愛犬OK仔,於兩星期前與世長辭,享年15歲!健仔難捨跟愛犬天人相隔,昨在微博貼OK仔遺照深深悼念:「OK仔已經離開我們了,每一天,我都記得他帶來這15年無比的歡樂,OK仔,永遠懷念你。」OK仔生前常跟健仔亮相電視節目及出席活動,精靈可愛的牠比主人更搶鏡,大受市民歡迎。

視愛犬為兒子的健仔,昨接受本報電話訪問難過說:「上兩個星期嘅禮拜日,下晝3點半走嘅,佢已經腳退化,同埋氣管有事,年幾前出問題,因為佢咳得好辛苦,朋友叫我不如人道毀滅,我話唔得,一定要養到佢自己走、自然去。」

「講起都好酸」

提到OK仔的最後一段日子,健仔嘆說:「佢瞓喺度望住我,因為先天性後腳有問題,13歲開始唔行得,情況時好時壞,因為後期唔行得,佢好乖,肚餓會叫,去廁所一定叫。兩星期前禮拜日嘅下晝3點半,佢喺度叫,太太帶佢去小便,放低佢就唔郁,跟住走咗!佢臨走前我啱啱出街做嘢,唔喺佢身邊,我即刻趕返屋企,摸佢已經唔喺度!」
健仔安排寵物善終處理OK仔的身後事,他說:「我整咗啲花畀佢,佢生前最鍾意食我老婆整嘅斑蘭蛋糕,每次見到蛋糕都開心咁叫,我擺咗兩晚喺佢臨終嗰個露台位。噚日火化咗,遲啲會攞埋骨灰,但未知擺邊,可能撒去佢最鍾意嘅地方。」問健仔心情是否仍很難過?他說:「梗係,因為佢跟咗我15年,講起都好酸,喊咗好多次,冇辦法,15歲算耐!」會否再養狗?他說:「應該會,但好難搵到一隻咁有人性嘅狗。」
採訪:皓騫
彭健身
咁隻狗點算
睇標題以為OK仔死左
好彩睇完內文先知佢冇事
冇人抱彭健身上電視喇
彭狗死了
以後玩唔玩le張圖好

old news你想我咁姐
以後玩唔玩le張圖好

呢張真係好好笑
屌你老母咩,2015年嘅事嚟
以後玩唔玩le張圖好

呢張真係好好笑

又死多次
亂咁報,隻狗叫彭健新囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞