請唔好講「低端人口」,講返低下階層。

33 回覆
90 Like 7 Dislike
依家日日喺到低端中端高端,屌你地,呢啲中文嚟架咩。

用返低下階層去描述返大陸發生既事啦好嘛?如果唔係一齊集非成是的話,我地既語言又變得貧乏架喇
中共少有既德政呀!

經crosscheck多個post,最新確信五毛名單臚列如下:

三色貓法國佬巫斯義極右派政治家Coffee@Gladiclusnewlife、JR、RedBaron = Epiphany、dewi、bbchu、D_Wade、Spurs_Leonard、十卜Ching、侵B、民國復興、群龍共舞、霍金轉身、優美開始、黑腸盧卡庫 = 國語好手、返六日唔撚易、追捕兩米黑鬼、吾系甘開心牙、社會主義者佛利民、小翁翁、毛澤東、晚媚
啲鍵國撚咪低端人口囉

唔好再用呢個詞得唔得
賤民
啲鍵國撚咪低端人口囉

收皮啦改名五毛
pish
冇問題喎,高端低端其實係抄英文 HIgh-end Low-end。
冇問題喎,高端低端其實係抄英文 HIgh-end Low-end。

但通常都形容科技而唔係形容人呢
講低端人口可以諷刺中國,有乜問題
講低端人口可以諷刺中國,有乜問題

如果特別係講緊中國呢個“政策”我覺得唔係問題
最驚係潛而默化姐 好似小三大媽呢啲詞語咁 依家睇新聞都有
美國記者係低下階層咩?
佢被定義係低端,但唔低下囉
樓主真是低端
係賤民囉其實
我會咁睇

低下階層 = 窮撚/低收入(或者可以叫草根),偏向中立

低端人口 = 垃圾仆街冚家剷支那死蝗蟲/五毛,帶有強烈恥笑成分

但通常都形容科技而唔係形容人呢

因為支那冇當過佢地係人
附合蟈蜻

支那中文係出名盲目歐化
維尼咁低人工都冇畀人趕
廢老
pish pish
Agger
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞