[多圖]砌機械鍵盤教學(新)

77 回覆
47 Like 2 Dislike
臨近聖誕,要整聖誕禮物俾自己
今次整80%同100%,順便講下整法上有咩唔同咗

聯絡方法:https://telegram.me/alphabetagamma
上個post:https://lihkg.na.cx/thread/6208/page/1

先嚟成品丁圖,今次主要玩藍白色調

上面嗰隻鍵帽唔透光,但下面嗰隻透

材料:

開波
今次要裝衛星軸,非常之重要的一步

一開始可能會有條橫邊,要用𠝹刀片走佢

希望有影到個分別
如果唔片走佢嘅話,有機會卡住你粒大掣

幫衛星搽KY

淨係搽呢個位都夠

裝落去,有鈎位要插落大窿窿,另一邊插小洞

先鈎落大窿

然後再吉入細窿

衛星軸應該可以緊貼PCB,記得小心檢查

卡幾粒軸上去,就用膠紙貼好四邊,防止污糟(焊完你就知可以有幾污糟

先焊第一排,焊一隻腳先

確保無焊歪再做下一行

焊淨大掣

出動靚靚鍵帽

放粒軸入去再裝上去焊好佢,有效防止大掣焊歪
插燈時間

長正短負

插完可以用板頂住再反轉,防止粒燈跌出嚟

焊一隻腳後用辣雞定位

檢查,每粒燈都喺佢嘅崗位,無歪到

剪腳仔 剪貼與唔貼都無乜所謂,個人鍾意貼啲

焊完成堆黃屎,準備進入洗板階段

工具
洗板水如果唔驚死可以淘返嚟,仲有啲唔甩毛紙巾
其實都幾好用

牙刷浸洗板水後慢慢刷,唔洗好用力,刷走頑固黃屎

刷完塊板會有屎漬

出動無毛紙巾

好簡單,浸板水之後捽就可以,同樣唔洗用力

洗完白白,新嘅一樣

反轉J兩下就裝Keycaps

夾埋木杔合照一張
同之前60%差唔多,不過多咗廿幾粒掣就梗係會整耐少少
同金屬殻相比,亞加力殻的確係會輕少少,手感無金屬殻咁正
但就因為佢唔太重,所以比金屬殻更方便帶出街同公幹

87同104鍵盤都可以留個FN掣俾自己,可以喺玩60%鍵盤前熟習一下FN+W=上,FN+1=F1之類嘅常見60%玩法

我自己係個LaTeX JJ
我可以喺個鍵盤度設定Custom macro,以下文字可以一鍵叫出

\begin{enumerate}[label=(\alph*)]
\item
\end{enumerate}

慳返我超級多時間

自此我就放開所有Filco同realforce無用嚕
裝軸裝到啲手指好撚痛,下次都係戴返手套裝
勁撚到

我又無呢個問題喎

Btw有無完成圖分享嚟俾大家J下
哇下先

勁撚到

你個名
其實想問好耐,點解用Cherry Switch但又唔用Cherry Stabilizer?
勁撚到

你個名

搵唔到典故
搵到個高登嘅page但load勁耐,唔想等
其實想問好耐,點解用Cherry Switch但又唔用Cherry Stabilizer?

上網搵到張咁嘅圖,唔知有無關
我無特別要求玩plate mounted,而家呢隻PCB mounted都夠做

我又無呢個問題喎

未砌完,諗住聖誕放假先做埋佢
第一次砌,唔敢用cherry,用G軸茶,無咩好j

我係咁比果兩隻金屬腳吉到手指公

我又無呢個問題喎

未砌完,諗住聖誕放假先做埋佢
第一次砌,唔敢用cherry,用G軸茶,無咩好j

我係咁比果兩隻金屬腳吉到手指公

巴打努力
上手之後個半鐘左右整到一隻
路過留名
淘寶買料?
留名
淘寶買料?

主要配件係搵廠或者代理攞貨,品質有保證好多
LED同衛星軸呢啲相對低技術嘢先淘
總共用左幾錢?

諗住做小生意所以唔講得成本

諗住幫人整順便補貼自己租金
留名
淘寶買料?

想知邊度可以揾廠買到pcb
定係淘寶gh60算數
留名
淘寶買料?

想知邊度可以揾廠買到pcb
定係淘寶gh60算數

識人就得
淘GH60未必做到自訂FN layer,我呢隻過癮啲

推推佢先
螺旋線用落laptop感覺唔錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞