有無巴打去過格魯吉亞?

39 回覆
3 Like 1 Dislike
想十二月尾去獨遊
飛機大概要搭幾耐?
治安如何?

香港經Istanbul 去大約12-13個鐘吧
真心冷門
俄羅斯能源走廊

阿塞拜疆仲冷門,因為簽證又煩又貴

點又煩又貴? 阿塞拜疆已經係最易申請嘅簽證。 人家出咗EVISA,上網俾廿幾蚊美金攪掂。詳情自己睇

https://evisa.gov.az/en/

煩在Armenia 同Azerbaijan 都係single entry visa,
Georgia 嘅evisa就係30-day multiple entry, 可以用嚟做transport hub一次去哂南高加索

BNO 出入第比利斯機場都唔駛簽證
聽聞有香港人用BNO入亞美尼亞都唔駛簽證
坐卡塔爾航空可以巴庫(阿塞拜疆)入,耶利溫(亞美尼亞)走。
不嬲都想去

請問去一次,主要城市主要景點一圈要幾多日?
十日既話有咩plan?

駛唔駛連埋隔離亞美尼亞阿塞拜疆果D玩?
不嬲都想去

請問去一次,主要城市主要景點一圈要幾多日?
十日既話有咩plan?

駛唔駛連埋隔離亞美尼亞阿塞拜疆果D玩?

建議你唔好冬天去,當地人話冬天荒郊地方積雪,未必有車到。
我自己比較鍾意行路,同埋當時我住舊城區,景點大多係舊城區所以無乜點坐過公共交通工具(第比利斯其實有地鐵)

第比利斯停最少兩日比較好,一日太趕。
Mestia 係格魯吉亞西北,我當時無去到,樓上有巴打去過,其實係好值得去,山丘上防御塔樓係聯合國世界遺產,不過山區好隔涉,所以寄望下次去。

Batumi係格魯吉亞西南,距離土耳其邊境幾公里,其實係高加索嘅Las Vegas,規模當然細好多,除非你嗜石灘曬太陽,否則你坐吊車上山,行吓市集,一日都夠。
若果你對歷史有興趣,你可以由第比利斯day trip去Gori,Gori係史太林出生地,有個史太林紀念館。
khachapuri好食
兩個月前去,主要去酒莊參觀

簽證好方便,英文可以溝通到(都叫可以),佢地好唔鍾意俄佬係真既,首都入夜都仲燈火通明

查實格魯吉亞人都幾排外,做生意上尼都幾奸,冇想像中咁「未與世界接軌」

等巴打遊記,因為我果時留kakheti多

做生意奸 <-- 想問大概係點?咩程度?

同埋風景係咪好靚?

仲有聽聞過機場入境會送支紅酒仔俾外國人,你有無收到?
4-5 月去仲凍唔凍
交通好大問題
交通好大問題

係 night train得一兩條 冇night bus
城市之間來回閑閑地坐四五個鐘
半個日頭就已經唔見咗
10日 僅僅夠遊完Batumi, Svaneti同Tbilisi周邊
4-5 月去仲凍唔凍

入山區應該仲係0度左右
首都同黑海沿岸應該幾暖
不過成個南高加索啲氣候都好怪 我喺第比利斯見過6月飛霜之後即刻出太陽 一日之內有齊春夏秋冬
兩個月前去,主要去酒莊參觀

簽證好方便,英文可以溝通到(都叫可以),佢地好唔鍾意俄佬係真既,首都入夜都仲燈火通明

查實格魯吉亞人都幾排外,做生意上尼都幾奸,冇想像中咁「未與世界接軌」

等巴打遊記,因為我果時留kakheti多

做生意奸 <-- 想問大概係點?咩程度?

同埋風景係咪好靚?

仲有聽聞過機場入境會送支紅酒仔俾外國人,你有無收到?

我都見到有blog講呢樣野,但應該係好耐以前
真心冷門
俄羅斯能源走廊

點又煩又貴? 阿塞拜疆已經係最易申請嘅簽證。 人家出咗EVISA,上網俾廿幾蚊美金攪掂。詳情自己睇

煩在Armenia 同Azerbaijan 都係single entry visa,
Georgia 嘅evisa就係30-day multiple entry, 可以用嚟做transport hub一次去哂南高加索

係咪博亞美尼亞分唔到BC同BNO?
真心冷門
俄羅斯能源走廊

係咪博亞美尼亞分唔到BC同BNO?

唔駛搏,佢要你簽的話可以落地簽。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞