[涼薄臭閪鳩噏]梁美芬: 青年坐監當食飯

51 回覆
3 Like 36 Dislike
梁美芬揶揄青年坐監當食飯 羅冠聰還擊:嚴刑峻法因當權者心虛

即時要聞 2017-11-18 21:22:14 HKT

(蘋果日報)
早前雙學三子和13名反東北發展的社運青年因律政司覆核刑期,被法庭改為判囚,律政司的做法惹起社會爭議。但經民聯立法會議員梁美芬今早在電台節目中,揶揄時下青年挑戰法律、不怕坐監,「佢哋覺得好似食飯咁樣」。剛獲終審法院批准保釋等候上訴的香港眾志羅冠聰傍晚在facebook反駁,指政府要嚴刑峻法,「只顯得當權者心虛。」

羅冠聰在fb留言指,年輕人為了追求公義而坐監,仍心存正氣,「當然不會因而被嚇怕,放棄信念」,反之政府靠嚴刑竣法阻嚇,「只顯得當權者心虛。」他的留言獲不少網民認同,有網民直指「為的是爭取公義,何懼之有?」

又標籤年青人
帶頭撕裂社會

五毛係咪好驚下個到你就無糧出

經crosscheck多個post,確信五毛名單臚列如下:三色貓法國佬巫斯義極右派政治家、民國復興、群龍共舞、優美開始、Coffee@、JR、RedBaron = Epiphany、Gladiclus、D_Wade、dewi、newlife、bbchu、十卜Ching、侵B、吾系甘開心牙、返六日唔撚易、毛澤東

hi 五毛
🇨🇳梁美芬
選佢個d係乜鳩人㴝架?
選佢個d係乜鳩人㴝架?

藍絲好buy
咁大對燈
講還講咪撚貼相
講還講咪撚貼相

狗也不屌
狗也不屌

60歲以上啊伯會有性趣
政府靠嚴刑竣法阻嚇,「只顯得當權者心虛。」
收皮啦羅冠聰
香港大部分人都唔認同你地所謂既“公義”呀

收皮啦羅冠聰

貼出黎又貼
你咪又係係屋企做港獨撚比人撚
佢就算係五毛佢都冇話錯你wor
收皮啦羅冠聰

貼出黎又貼
你咪又係係屋企做港獨撚比人撚
佢就算係五毛佢都冇話錯你wor

我貼嚟唔係畀五毛你同你同事睇
係畀多啲人睇認清你兩個係五毛
人地城大教law, 你班掉磚loser一係廚房佬,地盤佬,最叻嗰果做物流,喂阿哥,照下鏡先啦😝🖕🏻

五毛係咪好驚下個到你就無糧出

經crosscheck多個post,確信五毛名單臚列如下:三色貓法國佬巫斯義極右派政治家、民國復興、群龍共舞、優美開始、Coffee@、JR、RedBaron = Epiphany、Gladiclus、D_Wade、dewi、newlife、bbchu、十卜Ching、侵B、吾系甘開心牙、返六日唔撚易、毛澤東
我們都是 甘地般的一種人
人地城大教law, 你班掉磚loser一係廚房佬,地盤佬,最叻嗰果做物流,喂阿哥,照下鏡先啦😝🖕🏻

五毛
原來位高權重就要受人敬仰
咁中國人應該感謝日本皇軍喎
鼠王芬鳩噏當呼吸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞