新手想學投資

25 回覆
0 Like 1 Dislike
一直都有個投資嘅念頭
但係唔知由邊到開始入手

想請教下有投資開嘅巴打
例如睇咩書 要準備啲咩

感激萬分
all in 700
唔洗睇,即市買牛熊交學費
無得學,唯有trade多d, 搵市場經驗

其實股市都係同自己心魔玩je

貪念 恐慌 刻服到咪贏 刻服唔到咪輸
all in 700

700係指?
all in 700

700係指?

見到好多post講
all in 700

700係指?

見到好多post講

問野前google下
呢到啲人好惡,可能會玩鳩你

巴打可唔可以再解釋多啲?
例如我要點買 洗唔洗開咩户口嗰啲
想學野就入沈門post

屌 你真心定假膠
all in 700

700係指?

見到好多post講

問野前google下
呢到啲人好惡,可能會玩鳩你

冇問題 多謝指教
開富途啦 唔知仲有冇一世免傭

屌 你真心定假膠

真心 其實自己就有儲開錢
但係就未接收過呢方面資訊
就想了解下睇下有冇興趣先

屌 你真心定假膠

真心 其實自己就有儲開錢
但係就未接收過呢方面資訊
就想了解下睇下有冇興趣先

咁你玩住虛疑嗰啲先啦 乜都唔識 要交好多學費
衍生工具唔好咁快玩,唔係輸死你冇仇報
等熊市沽鳩佢
咁有冇邊本投資嘅書比較易明同啱新手睇?
lm學野

投資書就工具書黎架姐,除非你睇返3、5、7本,再靈活運用先有效,否則你睇得一本半本,就去實戰買股票好易比大戶舞黎舞去。不過點講都好,股票市場無天書,實戰失敗就係最好的教學

投資書就工具書黎架姐,除非你睇返3、5、7本,再靈活運用先有效,否則你睇得一本半本,就去實戰買股票好易比大戶舞黎舞去。不過點講都好,股票市場無天書,實戰失敗就係最好的教學

謝指教
先預一半本黎交學費
認真,買Index fund
可以試下睇 「不離地的股票投資哲學與實踐」 前幾日係學校書店見到

見你戶口果D都未識開 本書印象中真係由0開始教 可能啱你

因為我都係上兩星期先第一次開戶口買股票 當時情況同你一樣

投資101 同aastock.com本身都有,起碼你要明d terms點解。之後揾d基本分析書,黃國英好似有一本,唔使好叻但起碼知d financial report點睇。到呢到為止d basic野應該識得7788

投資101 同http://aastock.com本身都有,起碼你要明d terms點解。之後揾d基本分析書,黃國英好似有一本,唔使好叻但起碼知d financial report點睇。到呢到為止d basic野應該識得7788

之後我會建議先玩正股,期權/輪/金就放埋一邊先,當然depends on你自己揀啦。之後就睇下唔同玩法係點,曹仁超/peter lynch/施洛德etc, 呢下就可以落場交下學費,試下自己覺得點玩先comfort
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞