[徒步撚]徒步環台 (2016-11-24) 每晚Live

460 回覆
145 Like 4 Dislike
Day1
到步後諗住訓機場大堂啦,隔兩個凳有一個扶手位,本身以為真係訓到,有哂耳塞眼罩、睡袋當被、衫袋當枕頭。點知真係俾個扶手位搞到隻腳無位好擺。合埋眼徘徊係輕度入睡同清醒之間,咁就過左5,6個鐘。

2000蚊遠傳學生plan電話卡,4G無限上網兩個月,應該算抵,速度幾快。之後視察下點係機場行出去,發現只可以兜返上去先可以行到落去,但凍到痴線著住短褲連條路點搵都唔係好想諗,所以都係算,搭36蚊巴士出桃園市區做起點啦,有機會兩個月後返桃園先行個條路。

日頭係機場出面真係凍到傻,又大風,心諗帶唔夠保暖。不過去到市區又無咩風,行行下仲覺得好熱,太陽又猛,幾好,起碼唔會凍死先。

落車行左陣就掛起張環台牌,雙手持杖,越行越熱。行左三幾個鐘,中途求其去左一間牛肉麵館食麵飲可樂醫肚,130蚊,除左隻辣椒之外唔係好岩口感同味道。
之後繼續行,雖然呢到人好少,但偶爾都有人覺得驚喜,「啊,徒步人啊」。仲拒絕左一個女仔既便車 ,幾靚,如果而家係夜晚我可能會問可唔可以去你到訓 (佢隔離坐左個呀媽係到)。到而家坐左係一間叫健身工廠既gym。又大又有冷氣又有梳化,休息下,其實我好想成個人訓哂上去,真係好眼訓。

坐坐下真係訓著左,大概訓左有十幾分鐘,終於俾人趕走左。咁好啦,繼續上路,而家就快到中正公園,係一間七仔坐緊。

行經一間清心福,店員送我一杯飲極都飲唔完既凍奶茶,飲既係味道,又係人情味。之後去到中正公園坐,見到好多叔叔嬸嬸後生仔係到捉pokemon。對住中間棵大樹畫左幾筆記低今日check point。同溜狗阿姨聊左幾句就繼續行。不過都係想搵下間派出所同小學,大概會係今晚落腳既地方。跟住就周圍兜下,係M記坐低畫下塊布,hea等7點半鐘,網友收工請我食個便飯,接個風。

如果今晚可以係中壢派出所過夜,今日只係行左10公里左右,可能以前曾經試過揹過更重,今次用雙杖加上無數人既鼓勵,感覺良好。老實講我都知70L背囊咁重真係盞揹,但我無細少少又輕少少既無架背囊,又無理由買多個為左呢次行程,所以都係算,背囊真心仲有好多空位,覺得重行起上黎到時都會選擇掉定唔掉,或者寄返香港。對於部單反,暫時都未有後悔帶,呢層我真係諗左好耐,夢想之一,我唔想後悔無帶多過後悔帶左。對我黎講幾輕幾重都唔重要,重要既係夢想,而我亦都有啲野想係旅途中做,之後會講 (如有人睇)。

差唔多夜晚十點,我又返返去中壢中正麥當勞坐,呢到真係好,有長梳化,有廁所,有電充,無人趕既話呢到其實係天堂,希望今晚可以係到訓啦。岩岩7點9左右Ossy突然到左,佢係桃園收工突登坐大巴黎,半個鐘車程。Ossy係背包客棧主動加我Line既30幾歲好爸爸,以前有沙發衝浪同工作假期既經驗,請左我食左餐飽既Curry House。其實台灣野食真係唔岩我口味,但今日終於有飽肚既感覺。Ossy (無圖,我話同佢影張相佢話害羞)係一個好好既爸爸,同我老母既價值觀完全相反。佢話廿歲後既仔女就由得佢做咩都好,除左吸毒,因為仔女唔係教出黎,係放手由佢地經歷體驗返黎。一路食飯一路傾左差唔多兩個鐘,就送左佢上車走,有緣會再見。

唉,就係呢刻,離我幾尺遠訓緊覺既阿叔俾經理趕走左話「這裡不可以睡覺哦,不然我叫警察哦。」心知不妙啦,今晚都係要去第二度落腳。

而家差不多凌晨12點,set好哂liner睡袋著淨條孖煙通係梳化準備訓教。真係好運,去左中壢派出所問可唔可以借宿一晚,兩個靚仔肯,仲問我要唔要食麵同充電。只係話沖涼應該唔得。唔緊要啦已經,刷牙洗襪洗衫洗底褲換底褲再用濕紙巾抹下面同袋底已經好滿足。
support, 林早洩仆街死
Day2 - 2016-11-25
尋晚訓唔著,原來唔係有眼罩,有耳機就可以訓得著,因為我發現我唔習慣咁樣訓,所以到左天就光我先決定除哂佢地,咁樣反而可以嘈住、燦住入眠。雖然成晚派出所都係好嘈,但總算訓左四個鐘﹐九點半起身。

選擇左去鳳鼻隧道睇日落(不過應該趕唔切),唔理啦,行就係。係路上食左碗免費送多粒蛋再減價10蚊既30蚊香菇魯肉飯,岩哂我budget,不過而家坐係7仔飲緊既寶礦力都25蚊,無計,我水袋無裝水,得保溫瓶既暖水,救命,點解可以咁猛太陽咁熱,但真係好好天 ! 行左無耐,有架車係前面停左好耐,我行過個陣司機開門送左個大麵包俾我,佢走個陣我見到佢後窗有Snow Peak貼紙,識玩 ! 佢話佢以前都徒步環台過。
[img]]https://na.cx/i/069X6w.jpg[/img]

行條咩都無既快速公路31跟住兜小路去湖口市,總里數得20公里,而家已經4點半,到左湖口市某間有電充既七仔休息搽下按摩膏,雖然只係行左幾個鐘但可能因為太急無咩抖令到腳又軟膊頭又痛。個腰墊可能有啲oversized 搞到髖骨痛,有一刻後悔帶單反,不過人就係咁,無用個陣就想佢消失。本來諗住趕路去鳳鼻隧道個邊睇日落 (仲要行多12km),但呢個鐘數去到訓街都似。網友建議我唔好趕路,聽日依然可以係南寮漁港碰面,所以預計今晚就係湖口市派出所碰下運氣過夜。

7點鐘,食緊滿漢大餐麻辣麵。本來其實唔打算經湖口市,咁樣聽日去鳳鼻都可以快啲。岩岩但係呢間7仔坐坐下,有個12歲既男仔著住校服坐左係我前面張台。佢有留意我,一開始仲同佢微笑打招呼。見佢係到寫野,無耐我主動坐過去聊佢傾計。原來佢寫緊每日既生活記事功課,內容係環台。原來佢每日要自己行1個鐘返學放學,而且路線同我岩岩行過黎既有重疊。佢住係合興玻璃行附近,距離佢讀既新湖國中4.3公里。佢話佢夢想都係環島。講到我同佢自己都喊濕濕。緣份呢家野真係……係我仲未打算寄部單反返香港前用多啲啦,我發覺叫親東既人都幾有前途🤓

仲以為湖口咁偏,派出所實俾我去留宿啦,離開7仔夾個背燈行左1.4公里去問點知唔俾,再行多2.5公里問信勢國小,管理員又唔俾我入。好啦,無計,行返條台1線落新豐方向等運到,反正聽日都係行呢條去鳳鼻。雖然漆黑又無人只有車既路途上好寂寞,夜行左4公里,就已經有三次感動。多謝靚女同佢呀媽定唔知係咪呀哥既野飲,多謝岩岩渣完車返屋企問候我既哥仔,多謝應該正獨自單車環台哥既抽筋糖。

22:20pm,正係我揹起背囊準備繼續南下之前,我碰碰運氣問問收銀靚仔,我今晚可唔可以係凳到訓,佢話可以,過多陣之後,佢叫我可以入裡面無人收左工既食野位到訓 ! 收銀靚仔收工之前,趁我去左廁所刷牙抹身換底褲既時候擺低左兩個禮物係我個位到,好窩心,佢邀請我同佢合照,然後我同佢握手道別。

23:50pm,今日行左28公里,終於可以訓。聽日係南寮個邊應該可以搵人借宿,希望快啲可以沖個靚涼。
Day3
9:15am 起行,而家11:15am,訓醒離開新豐7仔一路跟住google map建議路線行去鳳鼻,點知俾個map老點左去鄉郊墓地死胡同,泥地、雜草、一個個貌似荒棄左既墓地。由於未食早餐既關係,一行就行左差不多8公里,計埋迷路折返既路,終於到左鳳鼻隧道起點既南興米粉食碗72蚊米粉同茶葉蛋,飲埋7仔靚仔送既桂格人蔘補下血順便減重。今日體感29度猛太陽真係好辛苦,所以就係迷路完搵返出口既超大墳墓到補充水份,食個能量條先,同埋好彩尋晚有人送野飲比我,如果唔係中暑都似。

鳳鼻隧道長2.5公里,我靠住左邊機車線行,每次見到機車後座既人駛過舉手指公都令我好溫暖,每次我都舉高手回應。過完隧道一直行,有個踩緊單車既靚仔話要同我影相,仲話要影埋個背囊。過完鳳山溪離遠正面見到有個人拎住手杖輕裝逆線行緊,佢舉左下手同我打招呼,問我係咪香港人,原來佢就係背包客棧一直同我保持聯絡既六十幾歲陳叔叔,原來佢曾經打過電話查問我可能過夜既7仔,傾住計陪我係細雨中行左一段路,沿路好多踩單車既人同我地講加油,台灣女仔講加油既聲調真係令人士氣高昂。過左超大風既竹港大橋轉右到南寮CBC油站同佢老婆會面。佢地開私家車車左我去碼頭漁市場請我食呢到既新竹特產貢丸湯、甜不辣。等緊野食個陣,陳叔叔突然擺左碗生果係我前面,原來佢為我準備左好多野,幾乎佢個細背囊入面所有野都係為我預備,有飯前水果一碗、兩支野飲、兩條蕉、一盒花生、餅乾、頭燈 (我有),同埋佢係日本買返黎味道平衡清香既咖啡。食完野之後,就車左我去附近既一間叫風之海岸既motel,佢話係一個香港女仔打理既,大叔幫我俾左成千蚊一晚房錢今晚6點半後入住,可以充充電,沖個熱水涼,好好休個息。然後就同陳叔陳姨握手道別。我選擇唔擺低個背囊,淨係擺低左兩支杖同為我預備既食物飲品係motel office就去左附近7仔坐低打呢段文字,而家時間係15:45pm。

揹住背囊拎住相機去左附近既17公里海岸風景區起點望下,天氣唔係幾好,但依然有好多人係到捉pokemon、情侶影相、學生玩集體遊戲……好可惜行左無一個鐘就已經落雨,我第一次用第一日係7仔買既49蚊雨衣,唉,早知帶返把縮骨遮黎算。5點半行到返去,本身只係諗住放低個背囊去7仔坐多個鐘check in,但原來已經有房。沖個靚熱水涼,一次洗哂七樣野,按摩拉筋,方個便,而家8:00pm,終於可以求其係附近一間幾好生意既飯麵館輕輕鬆鬆咁食返個60蚊火腿炒飯,仲有得任裝三種辣椒,我發現我都幾鍾意台灣既辣椒油同醬。碟飯一百份,油而不濕,粒粒分明,蛋飯既比例恰到好處,好食,好可惜無叫大碟。

夜晚9點半,一切整頓好,仲食哂陳叔叔俾我既水果拼盤,捽按摩膏拉筋同打呢段野。雖然今日只係行左20km都無,但受到別人無施既恩惠既感動實在難以形容。裸睡一晚,只希望聽日所有衫褲乾哂。

Support 新高登 !
高登追到過lihkg
留名
Support
加油巴打
徒步
70L 認真買㗎手拉車放個背囊入去拉。 好多徒步都咁做,唔係之後去到南/東面要帶多啲水/乾糧就重到pk
Day3
...
鳳鼻隧道長2.5公里,我靠住邊機車線行,
...
[!

行到好辛苦個陣 要記得係咩原因令你徒步環台
兩年前單車環過台 好佩服徒步撚
巴打加油
Day4 - 2016-11-27
今日10點出發,唉,大部份衣襪都未乾,唯有將濕既塞哂入一個收納袋入面起行。外面落住雨,所以笠住件7仔頹雨褸出去。一行出房門,就見到有motel 準備既早餐三文治同提子汁,所以又返入房坐低食埋先。房既電話正正嚮起,原來係香港主管打俾我提我要打俾陳阿姨,我同陳阿姨講低今日會打算走西濱66到龍鳳漁港,再換台1到後龍,陳阿姨話到左龍鳳漁港要打俾陳大叔。

而家就快中午12點,行左7公里多啲,坐左係風情海岸涼亭上面休息。海岸線好闊,成個海岸無幾個人,離遠見到龍鳳漁港附近既風車,好寫意。估唔到第四日已經要趕雨路。西濱66係一條快速公路,雖然右邊慢道可以俾單車行,但諗唔明點解成日都有車快速經過,一次又一次被濺到成褲水,無計,件俾我剪過既雨褸淨係笠到個身。

而家下午1點半,坐左係17公里海岸自行車終點塔,繞過有特色棚屋,有漁民編製漁網既海山漁港,經過朝山曬船橋、17公里海岸連綿不絕既紅樹林、香山豎琴橋、歷久已衰既白雲橋,路上完全無人,只有係早段接過兩個單車友既支持 : 「徒步最辛苦了,加油 ! 」換左對濕哂既徒步襪,著左最後兩對船襪,食左三塊陳大叔俾既餅乾,然後再用紙筆記錄呢到既畫面,見無乜雨就乾脆除左件爛雨褸,2點左右繼續上路。

一路靠右邊行諗住一探已經毀左既海之聲秘境,再俾google map點去豬場後面迷路折返,個陣接到陳阿姨既電話,佢問我食左午餐未。我地係崎頂休憩園附近會面。佢帶左兩大袋野俾我,兩盒鍋貼完美配搭凍豆漿加4個蘋果,個一刻真係想喊出黎。

一路係車上同陳阿姨傾計講笑,佢帶我去一探前面既龍鳳漁港,然後返去佢係竹南市返工既office,我坐低慢慢食完午餐,陳阿姨建議一陣車我去接近後龍鎮既地方,因為呢到有個叫Sayko既棧友可以俾我留宿一晚。陳大叔無耐黎左,佢又為我準備左兩袋乾糧同水果,仲有神奇藥丸。坐陳大叔車由竹南到接近後龍跳過12公里,覺得有啲可惜,但對我黎講重要既唔係行左幾多,而係當中既自然安排同緣份。

係村入面搵唔到間屋,咁岩撞見Sayko既叔公,所以就跟住佢行返去。Sayko其實唔係屋企,36歲既佢自己踩單車環台緊,但佢姐姐奕情咁岩由彰化返黎呢到鄉下探媽媽一晚,如果我遲啲到,可能已經遇唔到佢。奕情係一個有三個小朋友既媽媽,但睇落後生10年,我送左一張相俾佢,因為佢話幾有意境。佢叫我聽日坐佢車返彰化,有成75公里遠,對我黎講太長,所以我拒絕左。但佢話之後好多地方都可以搵人幫我接風,苑裡、彰化、台東等等,真係好感動。呢一晚係家鄉菜,自家種蕃薯葉、湯丸、雞肉豬肉、煎魚,配搭著我識少少既台語,真係好有家鄉既感覺。

夜晚8點半,沖完涼同奕情道完別之後,我上2樓為我準備既睡房。佢媽媽為我煮熱水,為我晾衫,為我準備聽日早上既蛋炒飯。沖涼之前佢地問我有無衣服內褲,為左費事借Sayko既貼身衣物麻煩到人,我答有,造就左我人生第一次唔著底褲著住條行山褲既經驗,其實無咩野。諗返如果拒絕左陳大叔由竹南既接載,我唔會遇到奕情呢一個同我老母價值觀完全相反既好媽媽。

準備完結今日既所有記事,夜晚10點半,外面風好大,原來菲律賓附近打緊風。聽日將會又係一個艱苦既風雨交加濱海61之旅。
支持
支持
個陣環島Google map計時間
單車就私家車1/3 行路就單車1/4
比心機
推推推

...

準備完結今日既所有記事,夜晚10點半,外面風好大,原來菲律賓附近打緊風。聽日將會又係一個艱苦既風雨交加濱海61之旅。

毅力撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞