[轉]尾田:挑戰尺度極限 才能畫出有趣的漫畫

40 回覆
9 Like 3 Dislike
https://shonenjumpplus.com/article/entry/tsumeaka_01
M.1509881375.A.902.html

據說漫畫界全體作品中 出版社能回本的只有30%
其餘70%都是賠錢貨。

漫畫家天望良一(代表作:亡國的齊格飛 等)

2016年12月因連載遭腰斬而生活無以為繼,甚至淪落為遊民。

某日他再度去找集英社編輯投稿,

編輯說:「你腦袋有問題嗎?這種東西跟讀者想看的落差太大了,不會賣」。

天望表示:「我之前問過尾田建議才畫的,想不到還是不行,大概是我理解力太差吧…」

編輯大驚,問他為什麼能問到尾田榮一郎這位大師?

原來天望良一從前是尾田的助手,離職後還是有繼續聯絡。

當時他去參加尾田辦的聖誕派對,順道問尾田「如何畫出有趣的漫畫」。

尾田說,要「挑戰尺度極限」,幾乎差一點就會被編輯罵的那種程度,

才能畫出有趣的漫畫。

現在網路紙本加起來有數千部漫畫正在連載,普通的漫畫難以出頭,

要讓讀者覺得「這個作者太狂了吧!」,才會受到矚目。

不能裝模作樣害羞,而是暴露出自己的性癖,就像脫掉褲子一樣,

露出自己尚未展現給別人看的部分,讓別人覺得你「竟然會做到這種地步!?」

但如果太過誇張,讀者也會無法接受,

所以第二個要訣就是「想辦法說服讀者」。

光是畫怪東西算不上有趣,

要把自己尚未被社會認同的性癖,畫得讓大家都覺得「讚!」,

才會是一部有趣、暢銷的漫畫。

編輯聽完之後,表示:

「老實說,這段故事比你的漫畫還有趣……」

「你乾脆就以這個為主題來畫漫畫吧?編輯部幫你聯絡各種創作者,

你去訪問他們創作的秘訣,再畫成漫畫。」

「這種題材讀者會感興趣,同時也能修正你和讀者興趣脫節的部分……」

-------

下一回 11/19更新 不知道下次會去訪問誰?
啲女角身材挑戰緊下限
on9無極限
由此可見
集英社淨係識討好讀者賺錢, 要乜俾乜
尾田建議人嘩眾取寵, 咁唔使有意義深度? 咁畫倒立屙屎都得啦
加上劇情千篇一律又拖, 畫功又被人批評密質質
然而呢條友又可以被稱為大師
集英社聽到尾田個朵又俾下面條友
日本漫畫界
on9無極限

由此可見
尾田建議人嘩眾取寵, 咁唔使有意義深度? 咁畫倒立屙屎都得啦
日本漫畫界

事實係依家好睇既好多都斬到仆街
反而係on99果d先賣得
我到依家都唔明春藥之靈憑咩出到咁多季動畫

秋季賽都仲算高質
打後真係
其實講得幾好
不過尾田講出口就....
JUMP果條王道公式漸漸沒落
人係會厭倦的, 冇讀者會繼續EXPECT套套都好似黑色五葉草咁
好似押見修造, 奧浩哉果種另類既玩法去表達先令人有興趣, 雖然表達既內容都係萬變不離其宗
其實講得幾好
人係會厭倦的, 冇讀者會繼續EXPECT套套都好似黑色五葉草咁
好似押見修造, 奧浩哉果種另類既玩法去表達先令人有興趣, 雖然表達既內容都係萬變不離其宗

但係JUMP條式都仲係好好賣果度先大問題 你睇下套約定夢幻島雖然題材唔同 但係其實條公式都係差唔多 一樣過百萬

秋季賽都仲算高質
打後真係

d情節瘋狂重複點頂
其實講得幾好

但係JUMP條式都仲係好好賣果度先大問題 你睇下套約定夢幻島雖然題材唔同 但係其實條公式都係差唔多 一樣過百萬

我覺得呢套已經同JUMP其他作品好唔同
其實講得幾好

我覺得呢套已經同JUMP其他作品好唔同

題材係 但情節發展都係好jump
海賊王冇一點中喎…
挑戰背景可以畫到幾多野
jojo果種先叫真正挑戰極限 每篇都唔同風格
tolove就挑戰尺度極限啦
由此可見
日本漫畫界

如果倒立屙屎吸引又說服到讀者
可能未嘗不可
空知英秋講呢句嘢就有說服力
富奸:
富奸:

挑戰讀者忍耐尺度極限
仲記住成埋勁人推鳥籠 🤦🏻‍♂️
仲記住成埋勁人推鳥籠 🤦🏻‍♂️
其實講得幾好

押見修造 我唔認為佢有心玩另類
佢只不過 係專心行一條小眾路
老老豆豆我根本冇辦法想像佢畫王道漫

係時代精神既問題啦
你望下早二三十年前d
熱血超級系機械人 消失哂
你就知道 王道jump 公式
收皮係一個自然發展
有幾挑戰尺度
Tolove銀魂先係囉
而家套湯搖莊都唔差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞