司徒法正爆結大台他男星拜狐仙冧女

268 回覆
74 Like 12 Dislike
熱爆ViuTV 節目《晚吹---總有一瓣喺左近》深受歡迎,皆因「總有一瓣」靈異題材引起觀眾興趣。每集由三位主持潘紹聰、關寶慧及岑樂怡就不同主題, 探討各種鬼靈精怪、不可思議之謎, 剛出街新鮮熱辣的一集主題是「狐仙」,請來玄學家司徒法正來逐一剖析, 踢爆有男星膜拜狐仙。

節目上,司徒法正表示他們通常叫「狐仙大姐」或「大仙」,不會叫「狐狸」、「狐仙」,「拜狐仙」在港亦不盛行,因為很多人覺得好邪門,所以拜了也不敢認,令狐仙更添神秘感。不過,他表示在台灣、馬來西亞與日本等東南亞地方好多人都膜拜狐仙,還留意到拜得多的人,兩堂眉會慢慢「戚」上去,感覺「妖冶」:「台灣狐仙堂通常朝早冇乜人去拜,一到夜晚就最多人,半夜都多,最緊要係靜雞雞去拜,因為大家怕畀人知道拜狐仙。」

主人學拜 愛犬忽變狐狸

司徒法正指有娛樂圈中人拜狐仙求人緣,不少台灣女星都直認膜拜,令演藝事業平步青雲,還踢爆指香港有圈中男星是其中一分子,因對方曾向他請教拜狐仙的方法,三位主持不停八卦追問是誰?不過,他堅持不開名,只形容該「大台」男星彈結他彈得幾好:「係後生嘅,好多女仔鍾意嘅,佢都有段時間,依家佢嘅發展都OK有啲成績。」岑樂怡衝口而問:「係咪最近有啲負面新聞?」但司徒法正不作任何反應,讓大家自行猜測。

岑樂怡在節目分享一件發生在朋友身上的異事,指該朋友一向有拜神及養鬼仔,家中養有一狗一貓,早前開始學拜狐仙:「佢兩星期後有一日返屋企,竟然發現隻貓冇晒啲毛、冇晒啲肉,得番棚骨喺度!佢懷疑隻狗食咗隻貓,但佢哋相處一直都冇問題,於是佢帶隻狗去獸醫度檢查,個獸醫一睇就話:『呢隻唔係狗,係狐狸!』仲話嗰隻動物成個構造都係狐狸。」其後,朋友求助一位師傅,師傅叫他放生「狐狸」,岑樂怡懷疑朋友拜錯狐仙。

牙FAT?
Signal Wong??
我都覺得係佢,霉左n年都有得做男主角
牙FAT?

一定係
呀fake?
牙FAT?

佢紅咩…?

彈結他好勁應該唔係佢啦
拜狐仙可以屌哂所有女
牙FAT?

佢紅咩…?

紅過下啦

彈結他好勁應該唔係佢啦

但佢應該紅過呀fat
ng yip kwan?
坤狗?
坤狗
牙FAT?

佢紅咩…?

紅過下啦

定係我get錯

佢界手個條女...又有d似狐狸精

彈結他好勁應該唔係佢啦

但佢應該紅過呀fat

都多女埋身

彈結他好勁應該唔係佢啦

但佢應該紅過呀fat

都多女埋身

到底係邊個
聽落似係 偽毒 或者 welcome fred
牙FAT?

佢紅咩…?

紅過下啦

定係我get錯

佢界手個條女...又有d似狐狸精

硬屎
於是佢帶隻狗去獸醫度檢查,個獸醫一睇就話:『呢隻唔係狗,係狐狸!』仲話嗰隻動物成個構造都係狐狸。」

好心寒
狗坤?
個標題睇左三次 都唔撚知up乜柒
於是佢帶隻狗去獸醫度檢查,個獸醫一睇就話:『呢隻唔係狗,係狐狸!』仲話嗰隻動物成個構造都係狐狸。」

好心寒

有人成日同條女放狗
達哥?
個標題睇左三次 都唔撚知up乜柒

qoute錯左姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞