遊台BNO 與 特衰護照問題

38 回覆
0 Like 2 Dislike
搭單問葡萄牙護照

之前用特衰入過
依家轉葡照
係咪淨係以後用唔返特衰入呢個副作用?
Thanks

係,你用葡萄牙護照入,即係你係葡萄牙人。點解仲要死痴住中國人個身分?貪支那領事館好服務,出事理得你?

而且「港澳居民」嘅身分係台灣定義係要「冇外國國籍」(外國國籍唔包括bno)
如果有外國國籍,已經唔可以用「港澳居民」身分入
人地始終都係「中華民國」
搭單問葡萄牙護照

之前用特衰入過
依家轉葡照
Thanks

係,你用葡萄牙護照入,即係你係葡萄牙人。點解仲要死痴住中國人個身分?貪支那領事館好服務,出事理得你?

而且「港澳居民」嘅身分係台灣定義係要「冇外國國籍」(外國國籍唔包括bno)

中黨唔係夾硬屈鳩我本葡照係旅遊証件咩
搭單問葡萄牙護照

之前用特衰入過
依家轉葡照
Thanks

問下中華民國點睇囉
你入中華民國嘛
中華人民共和國講咩有咩影響
搭單問葡萄牙護照

之前用特衰入過
依家轉葡照
Thanks

問下中華民國點睇囉
你入中華民國嘛
中華人民共和國講咩有咩影響

ROC都唔承認99前澳門治警發出嘅葡萄牙護照
但99後無計,實在分唔到
渣楓葉國passport以前入過台灣幾次
今年係uk 讀完書個陣順便歐遊
因為太掛住Asian food
所以返黎個陣買左飛台灣既機票
打算停台灣幾日再飛香港
因為我個study visa 整左係特區護照
我只係帶左HKSAR passport 無帶到Canada passport
結果到台灣 佢唔比入境

係咪冇入台證

上網整左

呢樣係重點 用過外國護照入台灣就唔當你係"港澳居民" 只可以用外國國民身份入境
我渣楓葉國passport以前入過台灣幾次
今年係uk 讀完書個陣順便歐遊
因為太掛住Asian food
所以返黎個陣買左飛台灣既機票
打算停台灣幾日再飛香港
因為我個study visa 整左係特區護照
我只係帶左HKSAR passport 無帶到Canada passport
結果到台灣 佢唔比入境

係咪冇入台證

上網整左

因為你用過Canada passport 入,就一世都只可以用Canada passport入

Btw 加拿大同bc都免簽既
台證問題 (BNO)
https://lihkg.com/thread/389162/page/1?ref=ios

之前個post 已經有結論
特衰/BNO入台灣嘅法理依據係(中華民國)"港澳居民"身份
即係唔可以有其他外國護照 佢知道你用過就唔會畀你用返特衰/BNO入
只要"港澳居民"身份仲有效 特衰/BNO互換使用無問題
試過一年內因為申請外國簽證梅花間竹咁用BNO同特衰入台灣幾次
不過有一次係高雄用BNO (上次係台北用特衰) 入
被人卡咗2個鐘先入到境
之後就乖乖永遠用BNO入境
幾年前用過特衰去台灣,因為當時未續返本BNO,早排睇電視先知用過特衰就唔可以用BNO入境
有冇咩方法可以用BNO入境(我可以取消本特衰)

我做旅行社

兩本都用過

續左之後集中用bno

日韓台泰馬都冇問過我做乜用bno
今年先去完台灣

以前用過特區入台

今年上網整台證, 填BNO

用BNO首次入境, 一D問題都冇
謝謝資訊,我都有這個疑問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞