有冇人覺得apple pay有啲廢

25 回覆
3 Like 13 Dislike
我有用開八達通自動增值,其實一嘟好鬼快

2千蚊點嘟?

2千蚊點嘟?

用塊西嘟
所以支付寶最好

2千蚊點嘟?

咁講啦,買得2000嘅野,會難會再係好快搞掂,例如買iphone要check機,攞張信用卡出嚟嘟都好快啫

2千蚊點嘟?

咁講啦,買得2000嘅野,會難會再係好快搞掂,例如買iphone要check機,攞張信用卡出嚟嘟都好快

Apple Pay value proposition 從來都唔係要快
比個機會你講多次
所以支付寶最好

要經央行結算 不了

2千蚊點嘟?

咁講啦,買得2000嘅野,會難會再係好快搞掂,例如買iphone要check機,攞張信用卡出嚟嘟都好快

Apple Pay value proposition 從來都唔係要快
比個機會你講多次

咁係咩?

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

唔用腦都起碼google下啦港孩
飯來張口?

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

應該係帶少張卡出街

其實都係廢。

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

拎實體卡出嚟有機會畀人知道信用卡資料,包括信用卡號碼,安全碼
Apple Pay就冇呢個問題
同埋八達通同Apple Pay(信用卡)根本係兩樣嘢
唔明點解會咁樣拎嚟比較

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

拎實體卡出嚟有機會畀人知道信用卡資料,包括信用卡號碼,安全碼
唔明點解會咁樣拎嚟比較

八達通唔係可以link 信用卡?

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

唔明點解會咁樣拎嚟比較

勿認真,一開始佢話唔方便,之後俾人講話唔洗帶咁多嘅出街,佢就搬龍門問安唔安全,你解答完安全,佢可能又再搬

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

唔明點解會咁樣拎嚟比較

勿認真,一開始佢話唔方便,之後俾人講話唔洗帶咁多嘅出街,佢就搬龍門問安唔安全,你解答完安全,佢可能又再搬

簡單嚟講,爲反而反
辣殺

2千蚊點嘟?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

唔明點解會咁樣拎嚟比較

係,
實體咭 就可以因為唔見咗張咭 / 銀包 / 張咭交去其他人手比人抄低咗d code 就可以做到unauthorized transaction
實體咭 + contactless 有個問題就係可以係條街度用個receiver 就做到unauthorized transaction
Apple Pay 個contactless正正可以解決到以上問題

同埋ApplePay 唔係剩係contactless payment solution 咁簡單, 佢係一個payment gateway 比你integrate落唔同product, 例如safari 都可以指示macbook/ iPhone/ iPad 去authorize 一個交易, 唔再需要入信用咭資料 / 將信用咭資料交去第三方營運商.

紅字:
正確。八達通同信用咭既settlement系統完全唔同, 根本無得比較。就算日本咁將felicia card擺埋入電話, 佢都只係擺入wallet 唔係"apple pay".

信用咭既交易係以credit base ; 八達通既交易係以prepaid value, 兩者個risk 根本好唔同, 信用咭背後authorize / 唔authorize 一個交易都要經好多online risk assessment, 反而八仔offline 睇下你夠唔夠錢之類, 加上銀碼唔會太大-> risk 低, 所以Apay 從來都唔會sell速度

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

唔明點解會咁樣拎嚟比較

係,
實體咭 就可以因為唔見咗張咭 / 銀包 / 張咭交去其他人手比人抄低咗d code 就可以做到unauthorized transaction
實體咭 + contactless 有個問題就係可以係條街度用個receiver 就做到unauthorized transaction
Apple Pay 個contactless正正可以解決到以上問題

同埋ApplePay 唔係剩係contactless payment solution 咁簡單, 佢係一個payment gateway 比你integrate落唔同product, 例如safari 都可以指示macbook/ iPhone/ iPad 去authorize 一個交易, 唔再需要入信用咭資料 / 將信用咭資料交去第三方營運商.

紅字:
正確。八達通同信用咭既settlement系統完全唔同, 根本無得比較。就算日本咁將felicia card擺埋入電話, 佢都只係擺入wallet 唔係"apple pay".

信用咭既交易係以credit base ; 八達通既交易係以prepaid value, 兩者個risk 根本好唔同, 信用咭背後authorize / 唔authorize 一個交易都要經好多online risk assessment, 反而八仔offline 睇下你夠唔夠錢之類, 加上銀碼唔會太大-> risk 低, 所以Apay 從來都唔會sell速度

thanks,我其實有用開,不過覺得watch真係好用過iphone好多,我係貪快先用

apple pay係唔係所有地方都有?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

唔明點解會咁樣拎嚟比較

no,我以為係為快先用,點知佢話唔係,我先估係為安全,冇意搬龍門,我想知有幾有用啫,因為好少用到,多數8達通搞掂

2千蚊點嘟?

2000蚊用到Apple Pay

利申兩樣都有用

Apple Store 買部iPhone 都會問你用唔用Apple Pay 比錢啦
難道一部iPhone平得過2000$?

比個機會你講多次

咁係咩?

飯來張口?

夠安全?

唔明點解會咁樣拎嚟比較

係,

紅字:

thanks,我其實有用開,不過覺得watch真係好用過iphone好多,我係貪快先用

apple pay係唔係所有地方都有?

merchant 有contactless receiver 就得

2千蚊點嘟?

2000蚊用到Apple Pay

利申兩樣都有用

幾錢都用得
金額細至麥當勞,大至Apple Store幾千蚊,我都係用Apple Pay
講速度,其實都係3-5秒內嘅事
講安全,畀錢要Passcode或者指紋
而且唔怕畀人執咗部機嚟碌卡,呢個都係傳統用實體信用卡避免唔到嘅嘢
有時可能到你發現唔見咗張卡先打去Cut卡已經太遲
thanls ar賤嘴,有唔明再請教你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞